Statul va emite in 2003, pe piata autohtona de capital, obligatiuni de peste un miliard de dolari
Potrivit Legii datoriei publice (81/1999), Guvernul este autorizat sa contracteze sau sa garanteze imprumuturi interne pe termen scurt, mediu si lung numai prin Ministerul Finantelor Publice (MFP). Pentru a nu se afecta capacitatea tarii de a asigura serviciul aferent imprumuturilor interne contractate sau garantate de stat, MFP este cel care determina plafonul anual de indatorare publica interna. Acesta reprezinta "totalitatea imprumuturilor pe care le poate contracta si garanta statul pe o perioada de un an" si este stabilit in functie de deficitul bugetar aprobat, precum si de prevederile altor acte normative speciale.
Garantii pentru agentii economici
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 631/2002, deficitul bugetului de stat pe anul 2003 a fost stabilit la 49.809,6 miliarde lei. In expunerea de motive ce insoteste proiectul de lege mentionat, se precizeaza ca pentru anul 2003, avand in vedere discutiile cu organismele financiare internationale, se preconizeaza finantarea deficitului bugetar intr-o masura echilibrata atat de pe piata externa, cat si in completare din surse interne, "scopul principal fiind acela al mentinerii unui nivel sustenabil al datoriei interne contractate direct sau garantate de stat". De asemenea, documentul mentionat precizeaza faptul ca statul va acorda garantii "pentru imprumuturi interne contractate de agenti economici in limita sumei de 700 de miliarde lei".
Se apropie scadenta
In proiectul de lege amintit se precizeaza, totodata, ca plafonul de indatorare publica interna pentru anul in curs "se poate majora cu sumele neutilizate din cel de indatorare publica externa pentru anul 2003". Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 168/2002, cel de indatorare externa a fost stabilit la suma de 3,4 miliarde dolari. Trebuie precizat, totusi, faptul ca din aceasta suma se scad cele 1.877,2 miliarde dolari, reprezentand serviciul datoriei publice externe aferente anului in curs. Practic, cele 1,8 miliarde de dolari reprezinta imprumuturi pe care Romania le-a contractat de-a lungul timpului si care au ajuns la scadenta.
La cererea Curtii de Conturi
Surse din cadrul sistemului bancar ne-au declarat ca promovarea Legii privind nivelul datoriei publice interne s-a facut la "sugestia" Curtii de Conturi, care nu a gasit nimic de reprosat Ministerului Finantelor Publice in afara de faptul ca, desi statul se imprumuta pe piata interna, nu exista o lege sa prevada in mod expres nivelul acestei indatorari. "Curtea de Conturi nu poate face un control fara sa gaseasca o neregula, cat de mica. Ca urmare, pentru ca la Finante nu au gasit nimic relevant, s-au legat de lipsa acestei legi", ne-au declarat sursele citate.
"Marja de risc" de 10.000 miliarde de lei
Nivelul de 34.643 miliarde lei include si o "marja de risc" de aproximativ 10.000 de miliarde lei, care este insa normala in actualul context, ne-a declarat presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Dan Constantinescu. "Avand in vedere faptul ca este prima data cand se stabileste nivelul indatorarii interne, consider ca este normal sa se ia in calcul o suma mai mare, care insa nu este obligatoriu sa fie cheltuita", a mai spus Dan Constantinescu. Totusi, potrivit acestuia, acest nivel al indatorarii interne permite preluarea la datoria publica a unor creante ale anumitor banci, detinute de AVAB, pentru a le face mai atractive in vederea privatizarii.
Have something to add? Share it in the comments.