Stiri si noutati

Plajele din sudul litoralului ar putea fi date in administrare unei singure firme private

Carmen Neacsu

Dupa ce au "curatat", aproape in totalitate, plajele de contructiile ilegale, cu cateva saptamani inainte de deschiderea sezonului estival, oficialii Ministerului Mediului si cei ai Turismului cauta inca solutii legale pentru alocarea plajelor catre hoteluri. Aceasta pentru ca nu exista suportul legal pentru a putea fi infiintata o societate comerciala in subordinea Administratiei Apele Romane, firma care ar fi trebuit sa se ocupe de o multime de probleme, de la curatenia plajelor pana la asigurarea de salvamari si de personal medical.

Suprafata de plaja, functie de stele

Astfel ca, la aceasta ora, exista mai multe variante de alocare a plajelor, care vor fi discutate cu hotelierii de pe litoral in cadrul intalnirilor de saptamana viitoare, de la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).

"Orice se vehiculeaza (in presa – n.r.), stim ca nu se doreste ca o societate sa monopolizeze plaja, care este proprietatea statului roman", ne-a declarat Marius Crivtonencu, presedintele ANT. El spune ca atribuirea plajelor catre hoteluri se va face "probabil pe baza unui protocol cu Ministerul Mediului, prin care li se va pune la dispozitie o anumita suprafata, cu conditia sa nu construiasca pe aceasta, sa nu o ingradeasca, dar sa mentina curatenia, sa puna tomberoane". Nici vorba de societatea din subordinea Administratiei Apele Romane, anuntata de ministrul mediului, Sulfina Barbu.

Seful ANT ne-a mai declarat ca plajele vor fi puse la dispozitia hotelierilor in functie de "numarul de locuri si de clasificarea unitatilor de cazare" si a dat asigurari ca "toata lumea va fi multumita". Crivtonencu a mai informat ca, "acolo unde lungimea si latimea plajei permit, pot sa fie instalate si constructii sezoniere, dar respectandu-se anumite standarde". Acestea vor trebui, la terminarea sezonului, sa fie dezasamblate. "Daca exista in toate tarile civilizate, de ce nu ar exista si la noi astfel de constructii provizorii?", se intreaba seful ANT.

Beach-baruri sezoniere

"Legea nu interzice amenajarea de beach-baruri, dar acestea trebuie sa indeplineasca cumulativ anumite conditii: sa fie usor montabile, respectiv demontabile, si sa fie mentinute doar pe perioada sezonului estival", ne-a declarat Aurel Pana, directorul general al Administratiei Apele Romane.

"De la Mangalia pana la Eforie Nord inclusiv, nu mai exista nici un bar pe plaja. Urmeaza ca, in perioada urmatoare, sa fie demolate si cele aproximativ 30 de beach-baruri care au mai ramas pe plaja din Mamaia", ne-a declarat Aurel Pana. In fine, el opineaza ca nici constructiile aflate in zona costiera nu au studii de impact sau nu sunt respectate proiectele de executie. "Sigur nu au studii de impact asupra mediului aceste constructii din apropierea falezelor", prefigureaza Pana soarta acestora.

Reamintim ca Ministerul Mediului a dispus rezilierea unilaterala a tuturor celor 198 de contracte de concesiune care aveau ca obiect portiuni de plaja de la Marea Neagra. "Fiecare contract are o clauza ce prevede posibilitatea rezilierii unilaterale, dupa 30 de zile de la o notificare prealabila. Am procedat in consecinta", a declarat Sulfina Barbu. Ea a admis atunci ca firmele ale caror contracte s-au reziliat pot sa conteste decizia, dar a opinat ca acestea "nu au nici o sansa in instanta".

Acest lucru va fi demonstrat in timp, cand instanta se va pronunta. Notificarile au fost trimise firmelor inca din 23 martie, scopul declarat al acestei decizii fiind imbunatatirea calitatii serviciilor prestate pe litoral.

Firma privata cu exclusivitate la plaja?

Surse din Ministerul Mediului recunosc ca in subordinea unei regii autonome nu poate functiona o societate comerciala. Aceasta, cu toate ca ministrul de resort anunta recent ca toate atributiile de curatenie a plajei, de intretinere, de asigurare a salvamarilor, a serviciilor medicale de urgenta si de evitare a poluarii si murdariei apei Marii Negre in zona de plaja urmau sa revina societatii care trebuia infiintata in subordinea AN Apele Romane. Aceleasi surse, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, spun ca in discutie exista si varianta ca, in statiunile din sudul litoralului, plajele sa fie atribuite unei firme "care sa se ocupe exclusiv de inchirierea acestora". "Orice agent economic cu astfel de activitati poate sa preia toata plaja dintr-o statiune", ne-au mai dezvaluit sursele citate din intentiile Ministerului Mediului. Aceasta societate va trebui sa plateasca chirie pentru plaja concesionata de la Apele Romane, iar pentru a fi profitabila, va percepe o taxa pe sezlonguri. Adica nimic nu se va schimba, la acest capitol, cu exceptia faptului ca banii vor intra in alte buzunare decat pana acum.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *