Stiri si noutati

Planul Andersen – trei scenarii pentru inchiderea mineritului

Octavian Butuza

In legislatura 1996-2000, Guvernul Romaniei a comandat firmei americane de consultanta Andersen, pe banii Bancii Mondiale, un studiu de consultanta asupra industriei miniere. Documentul a fost finalizat si prezentat Ministerului Industriilor, dar continutul sau nu a fost dezvaluit decat foarte recent.

Studiul firmei Andersen cuprinde trei scenarii pentru industria miniera. Primul vizeaza eliminarea imediata a subventiilor pentru exploatare si investitii. 35 de mine ar fi inchise, ramanand in activitate extractia de mangan de la Vatra Dornei si mina de fier de la Fagetul Ierii, si 18.700 de ortaci si-ar pierde locurile de munca. Ei ar fi "despagubiti" cu 3.000 dolari de persoana, pentru a-si porni o afacere proprie sau pentru a-si achizitiona animale si utilaje agricole.

O alta varianta propusa de consultanti prevede reducerea anuala a subventiei bugetare cu 10% fata de nivelul anului 2002. Pana in 2006, aproape toate minele vor fi inchise. Ar ramane in activitate extractiva minele Suiar, Cavnic, Baia Sprie si Aurum Baia Mare, dar si acestea in functie de confirmarea calitatii si cantitatii rezervelor de minereuri. Fiecare salariat disponibilizat va primi, timp de cinci ani, o indemnizatie de 100 de dolari pe luna, daca nu-si gaseste in acest inteval un alt loc de munca.

Cea de-a treia varianta prevede mentinerea subventiilor de stat, urmand sa fie inchise numai acele mine care isi epuizeaza rezervele de minereuri.

Secretarul general al Nordmin, Dorel Ardelean, recunoaste realismul acestui studiu, pe care insa il critica. "Acest plan diabolic are in vedere lichidarea mineritului. In elaborarea viitoarei strategii a sectorului de minerit, trebuie avute in vedere particularitatile fiecarei unitati miniere, dialogurile cu partenerii sociali si stabilirea solutiilor viabile pentru pastrarea a cat mai multe locuri de munca, astfel incat impactul social sa fie cat mai redus", sustine Ardelean.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *