Introducerea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a abonamentelor la gaze a provocat in ultimele zile un scandal national, care de ieri a capatat si o tenta politica. Pe langa sindicate si patronate, au inceput sa-si exprime indignarea chiar si liderii politici din coalitia aflata la guvernare. Practic, acestia vin in contradictie cu premierul Calin Popescu- Tariceanu, care sustine introducerea abonamentului la gazele naturale. Chiar si membrii partidului sau sunt impotriva masurii.
Boc: Abonamentul trebuie desfiintat
Presedintele PD, Emil Boc, solicita ANRGN si Guvernului sa reanalizeze masura introducerii abonamentului la gaze, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit liderului PD, abonamentul "afecteaza drepturile si interesele cetatenilor" si nu este o masura justificata, avand in vedere ca nu este conforma cu principiul potrivit caruia consumatorii trebuie sa plateasca doar ce consuma. De asemenea, face si discriminari intre categoriile de consumatori determinate de metodologia de calcul a "asa-zisului abonament". Boc considera ca vor exista efecte sociale grave asupra categoriilor sociale defavorizate.
"Absurditatea introducerii unui abonament – in realitate o crestere mascata a pretului serviciilor prestate – este dublata de cea a introducerii unui sistem de calcul care face ca valoarea acestui abonament sa fie, in cazul unor categorii de consumatori, de pana la patruzeci de ori mai mare fata de vecinii lor. Liderul PD cere ANRGN trebuie sa-si ia in serios principala sa functie-de a proteja consumatorul captiv . "Trebuie sa renuntam o data pentru totdeauna la aceasta politica absurda de aparare a intereselor regiilor autonome sau marilor societati aflate in situatie de monopol in detrimentul intereselor cetateanului", a mai apreciat Boc.
UDMR: Populatia sa nu semneze contractele!
La randul sau, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a indemnat, ieri, populatia, in cadrul unei conferinte de presa, sa nu semneze noile contracte cu Distrigaz, ce prevad introducerea abonamentelor. "Cred ca facturile care vin trebuie platite, dar nu trebuie semnate noile contracte cu Distrigaz. Stiu ca se fac presiuni pentru semnarea acestora, insa eu va spun, ca jurist, ca nu va pot taia gazul", a declarat Frunda. Senatorul PNL Mihai Antonie, fost director general al Distrigaz Nord, prezent si el la conferinta, a afirmat ca metodologia ar putea fi "mai echitabila" pentru anumite categorii de consumatori de gaz. Mihai Antonie, Gyorgy Frunda si senatorul PD Radu Berceanu sunt initiatorii unei propuneri legsilative de modificare a Legii gazelor 351/2004, argumentand ca introducerea acestui abonament nu are justificare economica. "Criteriile si metodele aprobate prin decizia presedintelui ANRGN nr. 1078 creeaza un abuz si contravine principiilor dreptului comun, prin introducerea unui abonament prin care se vor acoperi anumite costuri fixe ale societatii de distributie. Costurile extinderii retelei de distributie de gaze naturale, reparatiile si inlocuirea celor uzate fizic si alte cheltuieli de intretinere si administrare vor fi suportate din abonament. Potrivit dreptului civil, intretinerea proprietatii este o obligatie a proprietarului. Acesta nu poate delega aceste datorii consumatorului de gaze naturale", se arata in expunerea de motive a celor trei parlamentari. Introducerea abonametelor a creat chiar si o disputa politica intre putere si opozitie, liderul PD Emil Boc sustinand ca decizia a fost luata de Guvernul Nastase, in timp ce fostul secretar general al Guvernului Eugen Bejinariu neaga, spunand ca nu a fost luata o asemenea masura. Deputatul PSD Eugen Bejinariu, a declarat, ca fosta guvernare a refuzat sa avizeze introducerea abonamentului pentru gaze naturale, aratand ca "in mod gresit" se arunca vina introducerii acestui abonament asupra fostului Guvern PSD.
PPRM: ?Vor sa acopere gaurile de la buget?
Guvernatii "vor sa-si acopere gaurile de la buget pe buzunarul romanului. Sa nu aiba cineva impresia ca au luat aceasta masura fara stiinta guvernului", ne-a declarat presedintele PPRM, Corneliu Ciontu.
Potrivit declaratiilor sale, si PPRM este impotriva acestui "abuz". "Sunt convins ca aceasta masura nu va gasi adeziune la nici un partid politic. Omul trebuie sa plateasca cat consuma. (…)
Aceasta masura nu are temei; pretul gazelor naturale este foarte ridicat fata de venituri, iar daca ne aliniem cu preturile la nivelul din UE, fara sa ne aliniem si cu veniturile, vom intra in UE cu o populatie supersaracita", afirma Ciontu.
Pana (PSD): Lucram la o initiativa legislativa
Deputatul PSD Viorel Pana ne-a declarat ca sustine o initiativa legislativa care anuleaza introducerea abonamentului lunar la consumul de gaze naturale, masura pe care o apreciaza ca fiind inoportuna. "In conditiile in care facem inca temenele in fata FMI si acceptam retele lor, ne putem astepta oricand la astfel de masuri", a afirmat Pana.
Hanganu (PC): Nu agreez formula de calcul
Problema introducerii abonamentului la gaze este "de discutat, dar nu in formula actuala", ne-a declarat deputatul Partidului Conservator, Romeo Hanganu. "Nu sunt de acord cu masura adoptarii abonamentului la gaze, mai ales in actuala formula,0 in care o persoana care nu consuma gaze, oricum plateste abonament", a spus Hanganu. (C. Botezatu, C. Stegarescu)
Have something to add? Share it in the comments.