Stiri si noutati

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, seceta a afectat 1,332 milioane de hectare de teren agricol

Arpad Dobre

Parjol, paduchi si lacuste pe capul taranului roman

Producatorii agricoli din Romania au tras un semnal de alarma inca din martie, atragand atentia asupra lipsei cronice a apei din sol si a instalatiilor de irigat. De atunci si pana in prezent, precipitatiile au fost rare si slabe cantitativ la nivelul intregii tari. Un oficial al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), respectiv directorul Vasile Bacila, a declarat, ieri, in sfarsit, ca "situatia este ingrijoratoare". Aceasta, dupa ce ministrul sau, Ilie Sarbu, atentionase ca in vestul tarii, seceta face ravagii, calamitand culturile agricole.

Arsita scade recolta la jumatate

Bacila a precizat ca, potrivit unor date statistice (vechi – n.n.) de saptamana trecuta, seceta afecteaza 26 de judete, arsita parjolind 1,332 milioane de hectare de terenuri agricole. "In unele judete, cum este Buzau, Valcea, Dolj, productia agricola este diminuata cu pana la 50%, iar seceta continua, determinand pierderi mari la grau, orz, orzoaica, rapita etc. Va pot spune ca in prezent, la nivelul tarii, cultura graului este afectata in propotie de 15%", a anuntat sec Bacila, mentionand ca ministerul a alocat banii necesari pentru irigarea a 7.000 de hectare zilnic din cele 185.000 hectare "prinse" in sistemul de udare. "Cu toate acestea, estimam obtinerea unei productii de cinci milioane de tone de grau la nivelul tarii, fata de 3,5 milioane de tone cat am prevazut la inceputul anului", a afirmat ministrul Sarbu. Daca ramanem la cifre, e bine de stiut ca din "colosala" recolta estimata, de 3.500 kg de grau la hectar (mai putin de jumatate din cat se produce in UE), din cauza secetei va rezulta o scadere de aproape 1.400 de kilograme la hectar. Deci, productivitatea la graul romanesc este de doar 2.223 kilograme la hectar in acest an. Bacila, ca de altfel si ministrul sau, a spus ca "daca reusim sa irigam un milion de hectare din cele 10 miloane existente in prezent, este exceptional". O fi, ca doar ei sunt specialistii, dar "nespecialistii" tarani vad cum de pe o zi pe alta lor li se sfarogesc culturile in tarla, iar lipsa de apa e doar una dintre probleme.

Lacuste marocane transfrontaliere

De parca seceta nu ar fi fost de ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, terenurile agricole ale comunei Dobromir, judetul Constanta au fost afectate de o invazie de lacuste marocane, venite din Bulgaria (sau la bordul unor nave care au descarcat cereale in Portul Constanta). Potrivit Romnet, deja au fost compromise in propotie de 80% peste 125 de hectare de floarea-soarelui, 10 hectare de coriandru si porumb, 25 de hectare de rapita si 30 de ovaz. Directia Fitosanitara Constanta a efectuat sase tratamente, cu ajutorul unui elicopter care a acoperit o suprafata de 250 de hectare. Viteza de deplasare a acestor nesatule insecte este de circa cinci kilometri pe zi, ceea ce inseamna ca voracele coleoptere rad, in foamea lor, o jumatate de hectar de culturi agricole pe zi.

Musculite cu pretentii citadine

Nici orasenii nu scapa de insecte "aducatoare" de seceta. Astfel, in municipiul Sacele (Brasov) s-a semnalat recent o invazie de afide, cunoscute in termeni populari sub numele de musculite de otet. In popor se zice ca aparitia in numar mare a acestor musculite anunta seceta de durata. Desi nu sunt periculoase, musculitele (unii spun ca ar fi de fapt paduchi de plante) au provocat un real disconfort orasenilor din Sacele si Brasov, pusi in situatia de a da din maini ca niste dirijori dezlantuiti. Seceta continua.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *