Stiri si noutati

Presedintii Italiei si Austriei vor sa petreaca un sejur la Mamaia

Stefan Etves

In aceasta vara, turistii care vor alege Mamaia pentru petrecerea vacantei vor putea admira panorama celei mai cautate statiuni de pe litoralul romanesc de la 50 metri inaltime, din telegondola. "Incepand cu 1 iulie, turistii aflati in statiunea Mamaia se vor putea plimba cu telegondola, pentru numai 40.000 lei dus-intors. Traseul parcurs are o lungime de 2,2 km, la o inaltime de 50 metri deasupra hotelurilor, pornind de la Hotel Perla pana Piateta de la Cazino. Investitia se cifreaza la circa 3,5 milioane de euro. Visam la o telegondola in lungime de 6 km", a declarat, ieri, Dan Lucian Victor, directorul general al statiunii Mamaia, in cadrul seminarului "Calitatea servicilor turistice din Romania in perspectiva integrarii in UE".

Victor a precizat ca telegondola este a doua construita in Europa, dupa cea de la Barcelona. "Telegondola de la Mamaia este mai spectaculoasa decat cea a spaniolilor. La Mamaia, pasagerii sunt luati direct de la sol si ridicati la inaltime, iar la Barcelona sunt urcati cu liftul. Vor fi 18 cabine la inceput, in care incap sase persoane si vom ajunge la 40 de cabine", a precizat seful statiunii Mamaia. El a mai spus ca vor fi achizitionate doua vaporase pentru transportul turistilor si va fi construit si un montaigne-rousse in statiunea Mamaia.

Presedinti de stat, in vacanta la Mamaia

"Dupa Summit-ul central european de la Mamaia, care a avut loc la sfarsitul lunii mai, unde au participat mai multi sefi de state din Europa Centrala si de Est, presedintele Italiei si cel al Austriei au declarat ca vor veni la Mamaia, in aceasta vara, sa petreaca un sejur", a afirmat Dan Lucian Victor.

El a mai spus ca pentru aceasta vara se preconizeaza ca peste 17.000 de turisti romani si straini isi vor petrece vacanta la Mamaia, a adaugat directorul statiunii. "Avem promisiuni de la tour-operatorii din China ca vor veni pe Litoral, in aceasta vara, mii de turisti chinezi. Preturile la cazare vor fi aceleasi ca anul trecut, pentru ca a scazut TVA-ul. Hotelurile de o stea si doua stele sunt cele mai solicitate, tarifele pentru acestea variind intre 600.000 lei si 2,5 milioane de lei", a precizat Victor.

Nu a crescut calitatea serviciilor turistice

Calitatea precara a serviciilor ramane principala problema a sectorului turismului in Romania, sunt de parere reprezentantii autoritatilor si ai companiilor. "Este nevoie de educatie privind comportamentul angajatilor si al conducerii hotelului, cunoasterea unor limbi straine, conservarea naturii. In turism, educatia si ospitalitatea sunt extrem de importante", a declarat Nicu Radulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. El a mai spus ca unitatile de pe Litoral care vor produce poluare sonora dupa ora 1 noaptea vor fi inchise.

Participantii la seminar au subliniat deficientele legate de atitudinea de multe ori ostila a angajatilor din turism, lipsa de educatie a conducerii companiilor in ceea ce priveste managementul calitatii, nivelul slab al dotarilor si al amenajarilor interioare din multe hoteluri. O alta problema semnalata a vizat nevoia de investitii in ridicarea standardelor de calitate si implicit, dificultatile legate de finantarea unor proiecte din turism. "Autoritatile ar trebui sa acorde facilitati fiscale si societatilor din turism, nu doar unor fabrici care oricum nu prea mai au sanse de redresare", a afirmat Nicolae Demetriade, directorul unei agentii de turism. De asemenea, George Turna, reprezentantul unui hotelul din Bucuresti, a criticat conditiile foarte dure impuse de bancile romanesti pentru acordarea de credite pentru investitii. "Un hotel care isi respecta clientii trebuie sa realizeze lucrari de reamenajare si modernizare la un interval de 5-6 ani", a spus Turna. Marcel Badescu, presedintele de onoare al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, a adaugat ca in afara de deficientele inregistrate la nivelul hotelurilor, agentiile de turism se confrunta de multe ori cu probleme legate de pregatirea insuficienta a ghizilor. "Anumite certificate de atestare au fost date cu prea multa usurinta. Sunt nevoit de multe ori sa concediez un ghid chiar in ziua in care soseste grupul de turisti, pentru ca nu este capabil sa raspunda la intrebari banale", a spus Badescu.

Trenuri suplimentare, din 15 iunie

In data de 15 iunie, Miron Mitrea, minitrul turismului va deschide sezonul estival, iar cu aceasta ocazie CFR Calatori va pune in functiune 20 de perechi de trenuri care vor transporta turistii spre si dinspre Marea Neagra. "In aceasta perioada, pe Litoral se afla circa 10.000 de turisti, in crestere cu 12% fata de acceasi perioada a anului trecut. Numai in Mamaia si Neputun se afla acum peste 5.000 de turisti. In acest an numarul turistilor straini va creste cu 10% fata de anul trecut", a mentionat Radulescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *