Stiri si noutati

Pretul benzinei a ajuns la nivelul UE, in timp ce salariile medii sunt de zece ori mai mici

Claudia Botezatu

Compania Petrom da o noua lovitura posesorilor de autovehicule din Romania. Preturile carburantilor comercializati in statiile Petrom vor creste, astazi, cu 600 lei in cazul benzinei si cu circa 1.400 lei in cazul motorinei. Aceasta scumpire este facuta la doar o saptamana de la ultima majorare, care a fost de 600 lei atat la benzina, cat si la motorina.

Astfel, un litru de benzina Eco Premiu va costa pana la 33.100 lei, fata de nivelul anuntat saptamana trecuta, de 32.500 lei. Sortimentele Euro Premium si Premium fara plumb vor ajunge la 32.800 lei, in timp ce sambata trecuta erau comercializate la circa 32.200 lei. Benzina Top Premium Plus va avea un pret maxim de 36.700 lei, in timp ce costul unui litru de gaz petrolier lichefiat – GPL va ramane la valoarea de 17.600 lei. Cea mai importanta modificare, comparativ cu pragul maxim anuntat la sfarsitul saptamanii trecute, apare in cazul motorinelor, care vor fi cu pana la 1.400 lei mai scumpe.

De astazi, pretul unui litru de Super Euro Diesel va fi de 31.700 lei, iar sortimentul Euro Diesel va costa 31.000 lei pe litru. Statiile din reteaua Petrom practica preturi diferite, stabilite in functie de conditiile locale de piata si mediul concurential.

Petrom contrazice estimarile

Prin aceste majorari, Petrom da peste cap orice previziune. Specialistii in domeniu au estimat ca pretul benzinei va ajunge la un euro pana in toamna. Compania a reusit performanta de atinge acest prag inca din iunie, in conditiile in care unul dintre sortimente chiar a ajuns la un euro. Astfel, am ajuns in situatia sa avem carburanti la fel de scumpi ca in marile state europene, unde un litru de benzina costa aproximativ un euro. In Romania insa, se resimte mult mai mult aceasta crestere, in conditiile in care salariul mediu abia ajunge la 200 euro, fiind de zece ori mai mic decat in UE.

Petrom sustine ca aceste scumpiri sunt cauzate de fluctuatiile cotatiilor internationale ale produselor petroliere. In urma cu trei zile, pretul mondial al petrolului a crescut, dupa ce guvernul american a anuntat o scadere surprinzatoare a rezervelor de titei. Astfel, contractele futures pentru titeiul american au fost tranzactionate la un pret majorat cu 69 centi, pana la 54,40 dolari pe baril. De asemenea, pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, a crescut cu 63 centi, pana la 53,76 dolari pe baril.

Petrom este, in general, compania care da tonul scumpirilor la carburanti pe piata romaneasca. De aceea, este posibil ca, in zilele imediat urmatoare, si alte companii petroliere sa decida cresterea preturilor. In Romania, preturile sunt influentate in proportie de 80% de cotatiile internationale. In urma cu un an, un litru de benzina premium era 26.000 lei, iar cel de premium fara plumb, 25.000 lei.

Avem accize mai mari decat in UE

O alta cauza care a contribuit la aceste scumpiri este majorarea accizelor. In urma negocierilor cu UE, Romania s-a angajat sa ajunga cu accizele la nivelul minim european, lucru care trebuia facut treptat pana in 2007. Insa, au fost efectuate majorari mai mari si mai devreme decat ne-a cerut UE.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a declarat recent ca, in Romania, nivelul accizei la carburanti este chiar mai mare decat media din statele europene. "Avem tristul privilegiu de a avea accize mai mari decat media europeana, ceea ce este absurd", a spus Patriciu. Acesta a mai afirmat ca s-au majorat foarte mult si costurile. "Daca acum doi ani, cheltuiam intre 6,5 si 6,8 dolari pe tona de titei prelucrat, acum imi trebuie 14 dolari", a precizat presedintele Rompetrol.

Costurile vor creste si mai mult, avand in vedere ca, potrivit estimarilor, investitiile necesare la nivelul rafinariilor se ridica la aproape un miliard de euro in urmatorii patru ani si la 3-4 miliarde euro, in urmatorii zece ani.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *