In ajunul intrarii pe piata a leului greu au inceput sa apara si primele scumpiri. Chiar daca oficialii Bancii Nationale au dat asigurari ca aparitia noului leu nu va aduce cu sine si mariri de preturi si tarife, si, in consecinta, nu va genera inflatie, prestatori de servicii infirma aceste declaratii. Inca de ieri, companiile de taxi a majorat tariful pe kilometru la 1 leu greu – 10.000 lei vechi fata de 9.900 lei vechi – adica 99 bani.
Romanii nu stiu sa ?calculeze? leul greu
Multi romani nu stiu cum sa transforme leii vechi in lei noi, rezulta dintr-un sondaj realizat de Ghiseul Bancar printre locuitorii Capitalei, cu doar trei zile inainte de introducerea leului nou. Majoritatea celor chestionati au stiut ca denominarea presupune taierea a patru zerouri (10.000 lei devine un leu), insa aproape toti au avut probleme cu banul nou: multi il confunda cu centul si putini stiu cat valoareaza banii noi.
Ghiseul Bancar a realizat un chestionar printre 42 de cetateni ai Capitalei, selectati aleatoriu, cu doar trei zile inainte de 1 iulie, data la care vor fi introdusi pe piata leii noi.
Principalele concluzii care pot fi trase in urma sondajului sunt legate de faptul ca romanii au cunostinta despre ceea ce presupune denominarea, problemele majore fiind insa resimtite la transformarea leilor vechi in lei noi si invers.
Chiar daca pare un calcul destul de simplu (tairea a patru zerouri din coada leului vechi), chiar si cei care pareau a fi in cunostinta de cauza si pregatiti profesional au avut probleme atunci cand a venit vorba sa realizeze cateva "tranzactii" din lei vechi in lei noi si viceversa. Nici un respondent al sondajului efectuat de Ghiseul Bancar nu a reusit sa faca aceste conversii fara a gresi macar o data. Acest lucru s-a intamplat celor care au fost de acord sa raspunda provocarii, pentru ca cei mai multi au ocolit intrebarile care vizau tranzactiile. De asemenea, o mare parte din cei intervievati nu au stiut cum se efectueaza rotunjirea zecimalelor noilor bani. Intrebati cati lei noi vor obtine la un curs valutar de 36.550 lei vechi, multi au raspuns 3 lei si 655 bani sau 3 lei si 65 bani, nestiind raspunsul corect: 3 lei si 66 bani.Nici BNR nu precizeaza cum se face rotunjirea, ci ne trimite la legea denominarii.
Majoritatea respondentilor a declarat ca principala problema cu care se vor confrunta romanii va fi data de situatia in care vor primi salariul sau restul la supermarket in ambele monede. Din sondaj rezulta ca o buna parte din romani au uitat ca subdiviziunea leului este banul, ba chiar unii cred ca este centul. Astfel au existat raspunsuri de genul "10.500 lei vechi inseamna in noua moneda un leu si 5 centi", in timp ce altii au raspuns ca 1.500 lei vechi inseamna 0,15 lei noi.
Totodata, o parte dintre intervievati a apreciat ca nu era nevoie de introducerea leului nou, intrucat se va creea un "adevarat balamuc", in timp ce altii spun ca ar fi trebuit sa se treaca direct la euro. (C.S.)
Have something to add? Share it in the comments.