Stiri si noutati

Privatizarea ARO C?mpulung nu a beneficiat nici de restructurare preliminara si nici de un mediu concurential pe perioada negocierilor

SC ARO Campulung Muscel a intrat in procesul de privatizare inainte de a trece prin programul de restructurare, care avea ca scop cresterea gradului de atractivitate al companiei in vederea privatizarii, fapt ce a dus la scaderea interesului eventualilor cumparatori, a aratat presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, Dan Drossu ?aguna, joi, intr-o conferinta de presa.
La momentul lansarii spre privatizare, in 2003, societatea argeseana avea un capital social de 264.066.650.000 lei vechi, echivalent a 10.562,666 de actiuni cu o valoare nominala de 25.000 ROL, din care Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului detinea 7.256.816 actiuni, echivalent a 68,74 la suta din capitalul social.
Potrivit bilantului contabil aferent sfarsitului anului 2001, compania inregistra venituri de 687.624.291.000 ROL si un rezultat brut nefavorabil al exercitiului financiar de 111.364.319.000 ROL. De asemenea, la momentul privatizarii, ARO Campulung avea datorii in suma totala de 1.629.046.543.000 ROL.
Dosarul de prezentare al companiei in vederea privatizarii mentioneaza ca societatea poate beneficia de prevederile legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, pentru datoriile ramase in sold la sfarsitul lui 2002, respectiv 980.143 milioane ROL, dupa cum precizeaza raportul fostului APAPS, respectiv actualul AVAS.
Scoaterea la privatizare a unei companii cu lichiditati reduse si fara comenzi a diminuat interesul potentialilor cumparatori, a explicat cu acelasi prilej consilierul de conturi la Sectia de Control financiar ulterior, Paul Miercan.
Raportul AVAS mai precizeaza ca desfasurarea negocierilor cu Cross Lander USA Inc, ca unic ofertant, nu a asigurat un mediu concurential adecvat, important pentru stabilirea unui raport pret/valoare corespunzator. Totodata, in lipsa unei tensiuni concurentiale, Cross Lander a obtinut o reducere de pret de la 0,712 dolari pentru o actiune la 0,0207 dolari pentru o actiune.
Raportul Curtii de Conturi mai mentioneaza ca documentul APAPS prezentat Guvernului, prin care se solicita incheierea contractului de privatizare, continea informatii diferite de cele rezultate din negocierea cu compania americana, fara a cuprinde date suficiente despre efortul financiar pe care Guvernul si l-a asumat prin respectiva privatizare. Nu in ultimul rand, Memorandumul privind aprobarea privatizarii prin lege speciala a SC ARO SA Campulung Muscel nu cuprindea suficiente date care sa asigure o analiza a castigului viitor, dupa cum mai precizeaza raportul CCR.
Raportul de audit precizeaza, de asemenea, ca nu a fost estimat corect calendarul obligatiilor reziduale fiind intarziata capitalizarea societatii. In final, facilitatile angajate de APAPS au supus statul la un efort in suma totala de 1.664,6 miliarde ROL, echivalent cu 58.160.077 dolari.
Ulterior privatizarii cumparatorul nu si-a respectat angajamentele, ARO Campulung nu a beneficiat de relansare economica prin infuzie de capital, cat de un sprijin financiar semnificativ din partea statului, iar in februarie 2005, SC ARO SA a intrat in reorganizare judiciara.
CRR mai arata ca, in contractul de privatizare, formularile au permis cumparatorului sa nu respecte clauza de protejare, respectiv conservare a patrimoniului SC ARO SA Campulung pe perioada de realizare a angajamentelor investitionale.
Raportul de audit in cazul companiei din Arges s-a desfasurat pe o perioada de sase luni, pentru ca s-a dorit o buna documentare, dar si din pricina personalului restrans: au realizat raportul doi controlori din centrala AVAS si doi din teritoriu. Raportul asupra privatizarii SC ARO SA Campulung a fost trimis Directiei Nationale Anticoruptie.
"La ora actuala, chiar daca statul reia actiunile ARO, acestea sunt lipsite de continut", a precizat Miercan.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *