Stiri si noutati

Privatizarea si investitiile masive au readus Societatea Sere Codlea in pozitia de lider pe piata de profil autohtona

Adriana Bogdan

Situatia serelor inaintea trecerii in proprietatea privata este reflectata si de datele Ministerului Agriculturii. Astfel, daca in 1990, in serele din Romania se produceau peste 180.000 tone de legume si fructe, in 2000, productia din sere ajunsese la numai 50.000 tone. Modernizarea serelor, precum si imbunatatirea metodelor de obtinere a legumelor au avut ca principale efecte cresterea productivitatii, dar si a calitatii produselor obtinute.

"Cred ca dupa o perioada lunga de timp in care serele romanesti s-au confruntat cu mari probleme financiare, a venit momentul ca aceasta ramura sa-si reia dezvoltarea. Cu atat mai mult cu cat, in acest moment, serele romanesti pot obtine produse ecologice, foarte cautate pe plan international", a declarat Maria Schultz, presedintele Asociatiei Serelor din Romania.

Potrivit datelor oficiale, dupa preluarea serelor de catre manageri responsabili, productiile obtinute au depasit 80.000 de tone. In plus, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii, productia de legume si fructe de sera va ajunge anul acesta la nivelul celei obtinute in 1990, cand cantitatile realizate au fost considerate record.

Sere Codlea nu a disponibilizat angajati

Un bun exemplu privind evolutia societatilor cu profil sericicol din Romania il constituie Sere Codlea. Daca in anul 2000 aceasta societate inregistra datorii de peste 200 miliarde de lei si era amenintata sistematic cu intreruperea livrarii agentului termic sau a gazelor, o data cu trecerea in proprietate privata, Sere Codlea si-a redobandit pozitia de lider pe piata produselor de sera.

Inainte de 1990, in administrarea acesteia se mai aflau 800 hectare de legume de camp, o retea proprie de magazine si un institut de cercetare pentru producerea materialului saditor. Cu exceptia suprafetei cultivate cu legume, totul a fost pastrat, inclusiv forta de munca. Investitorul care a cumparat pachetul majoritar de actiuni, respectiv 70% din capitalul social, a investit 88 miliarde de lei, fata de anul 2000, cand statul nu a asigurat decat 1,5 miliarde de lei.

Majoritatea alocatiilor financiare au fost canalizate pentru modernizarea si achizitionarea unor instalatii noi de irigat, precum si pentru miniaspersie in fertilizarea solului.

Cifra de afaceri, in crestere

Rezultatele nu au intarziat, productiile crescand cu peste 300%, respectiv 400 milioane de fire de flori pe an si 20.000 tone de legume in sera. Relevanta este si evolutia cifrei de afaceri, care a crescut de la 68 miliarde de lei, in momentul privatizarii, la 170 miliarde de lei.

"Marile exploatatii de legume au disparut, pentru ca aici nu este ca la culturile de grau sau porumb, pe care le recoltezi si daca nu le vinzi imediat poti sa le depozitezi. La legume, circuitul trebuie asigurat de la productie si pana la vanzare", a declarat Maria Schultz, detinatoarea pachetului majoritar al Sere Codlea.

Serele de la Campia Turzii, scoase din faliment

Dupa achizitionarea si redresarea SC Codlea, Maria Schultz a riscat si a cumparat alte doua unitati aflate in faliment. Astfel, serele de la Campia Turzii si Oradea au revenit in productie ca urmare a trecerii in proprietate privata. La Oradea, cele 90 hectare de sera erau pregatite pentru casare, iar la cateva zile dupa preluarea lor in administrare privata, circa 8 hectare s-au prabusit din cauza zapezii si a faptului ca nu mai erau incalzite. La Campia Turzii, 26 hectare de sera erau pustii de cinci ani.

"Le-am cumparat de la AVAB cu 20 miliarde de lei, le-am rebransat la reteaua de gaz, am angajat deja 400 de oameni, la care se adauga si sezonierii", spune Maria Schultz. In plus, in curand, la investitiile realizate aici se vor adauga inca 1,5 milioane euro pentru constituirea unor capacitati de refrigerare a legumelor.

"Am reusit sa realizam cel mai mare holding de legumicultura din tara, unde isi desfasoara activitatea peste 5.000 de salariati. Ca urmare a investitiilor realizate pana in prezent, de peste 10 milioane de dolari, productiile au crescut de la 50-60 tone la circa 250-300 tone pe hectar. In plus, toate produsele noastre au obtinut certificat de produse biologice", ne-a declarat Maria Schultz.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *