Stiri si noutati

Procesatorii ameninta ca vor folosi din nou carne dezosata mecanic

Ilinca Teodoriu

Cu toate ca Eugen Dijmarescu, seful Departamenului de Comert Exterior, a anuntat ca taxele vamale la carnea de porc se vor majora de la 1 mai, ca urmare a unui acord semnat cu procesatorii de carne si crescatorii de animale, in care acestia se angajeaza sa pastreze neschimbate preturile la carne, Asociatia Romana a Carnii (ARC) si-a reanuntat intentia de a majora preturile cu 15-20% o data cu cresterea taxelor.

Potrivit reprezentantilor ARC, declaratiile sefului Departamentului de Comert Exterior nu se bazeaza pe un fapt real, decizia de majorare a taxelor vamale la importurile de carne de porc, incepand cu data de 1 mai, fiind luata fara a se ajunge la un acord intre procesatorii de carne si crescatorii de animale. "Am aflat cu stupoare ca ARC a semnat un protocol in care promite sa nu majoreze preturile.

Este o dezinformare. Nu a fost semnat nici un protocol cu reprezentantii Patronatului Roman al Carnii de Porc", a declarat vicepresedintele ARC, Sorin Minea.

Carnea de porc, mai scumpa cu 20.000 lei

Ca urmare a introducerii taxelor vamale de 45% pentru importurile de carne din tarile UE, procesatorii sustin ca le este imposibil sa mentina preturile actuale la carne si produsele din carne. " Noi importam circa 50% din materia prima. In contextul in care aceasta se va scumpi, este normal ca si pretul produsului finit sa suporte o majorare de pret", a mai spus Minea. Potrivit acestuia, daca pretul de referinta pentru kilogramul de carne-carcasa va fi stabilit la 70.000 lei, majorarea taxelor vamale va conduce la o crestere a pretului la carne si produse din carne cu valori cuprinse intre 20.000 de lei si 40.000 de lei. " Cu toate ca nivelul de trai din Romania este de 10 ori mai mic decat in statele UE, o data cu cresterea taxelor, pretul la carne va fi mult mai mare decat in aceste state", a mai spus Minea.

Produse mai ieftine, calitatea mult mai slaba

In plus, procesatorii de carne avertizeaza autoritatile ca o data cu cresterea taxelor vamale, este posibil ca multi producatori de mezeluri sa reinceapa sa foloseasca la prepararea produselor carne dezosata mecanic-MDM. "Industria procesatoare este la nivel european. Avem tehnologie si am facut investitii uriase, insa suntem in pericol sa renuntam la materia prima de calitate. Pentru ca este mai ieftin si prin urmare si preturile de vanzare sunt mai mici, majoritatea producatorilor vor folosi MDM. Sigur ca preturile vor fi mai mici, dar si calitatea este la fel", a precizat Radu Timis, vicepresedinte ARC.

Proteste in Piata Victoriei

Tot ca urmare a majorarii taxelor vamale, procesatorii sustin ca vor opri toate investitiile in acest sector si vor reduce atat numarul de angajati, cat si salariile acestora. Potrivit ARC, aceasta masura loveste atat interesele consumatorilor, cat si ale industriei de procesare. " Nu exista nici un argument care sa motiveze aceasta masura. Pentru a primi o explicatie vom initia actiuni similare cu cele ale Patronatului carnii de porc. Daca mitingurile si strigatele cu gura cat mai mare sunt argumente pentru politica agricola din Romania, atunci nu este nici o problema sa stam si noi in Piata Victoriei impreuna cu angajatii nostri", a conchis presedintele ARC, Gelu Dragomir.

Crescatorii de porci nu fac scumpiri

Spre deosebire de procesatori, ce anunta scumpirea produselor cu 20%, crescatorii de animale sustin ca nu vor modifica preturile la carcasa de porc. Potrivit lui Gheorghe Caruz, presedintelui Patronatului Roman al Carnii, organizatie aflata in conflict direct cu ARC, majorarea preturilor ca carnea de porc si la mezeluri nu este alceva decat o manevra de manipulare a autoritatilor, practicata de anumite grupuri, ce incearca sa-si sporeasca profiturile. " Cu toate ca industriasii cumpara carnea la preturi foarte mici, ei vand produsele foarte scump. Chiar daca taxele vor creste, cu preturile actuale, procesatorii pot acoperi diferenta", a declarat Cuarz. In plus, acesta a precizat ca, in prezent, procesatorii achizitioneaza de pe piata interna doar carcasa de porc. "Industriasii cer numai carcasa de porc, in schimb, importa muschi, ceafa si pulpa fara os. Daca le-ar lua de la noi ar fi nevoie sa faca o serie de investitii, pe care acum le considera inutile", a conchis Caruz. (S.Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *