Privatizarea Salrom va fi demarata dupa primul trimestru al anului viitor, ne-a declarat directorul general al societatii, Marcel Nicolaescu. Activitatea de exploatare a Salrom urmeaza sa fie divizata, prin separarea activitatilor de exploatare de sare gema de cele de exploatare a sarii amestecate cu apa.
Investitori curteaza deja exploatarea sarii geme. "Investitori din Gemania, Austria, Serbia au semnat deja scrisori de confidentialitate pentru a avea acces la o serie de informatii", a precizat directorul Salrom. "Investitorul din Austria are si experienta in exploatare fata de altii care sunt mai mult investitori financiari", a precizat Nicolaescu. Potrivit acestuia, "inca nu este definit un punct de vedere referitor la privatizare: exista discutii sa fie privatizate toate salinele la pachet sau fiecare salina in parte, deoarece aceasta metoda ar aduce mai multi bani". Cumparatorul Salrom va beneficia si de licenta de exploatare a zacamintelor de sare, concesionate pe o perioada de 15 ani. In prezent, Salrom achita statului roman o redeventa de 2% din valoarea productiei anuale si o taxa anuala de 2.500 de lei noi pe mia de metri patrati concesionati. "Cred ca pentru investitor se vor renegocia alte redevente, mult mai mari", apreciaza Nicolaescu. Zacamintele de sare urmeaza sa fie evaluate de catre firme desemnate in urma unei licitatii. De altfel, acesta sustine ca activele Salrom nu sunt de mare valoare, fiind necesara retehnologizarea societatii.
In ceea ce priveste exploatarea resurselor de sare amestecata cu apa, autoritatile vor incerca sa atraga in procesul de privatizare a exploatarilor acestor zacaminte platformele industriale, deoarece saramura este una din materiile prime ale acestora.
In prezent se desfasoara procesul de reastructurare a societatii. Din cei 2.300 de angajati ai Salrom, 200 urmeaza sa fie disponibilizati in decembrie a.c.
Salrom extrage anual 2,4-2,5 milioane tone de sare, iar dupa retehnologizarea societatii, productia anuala ar putea ajunge la 3,5 milioane de tone.
Rezervele de sare autohtone sunt de puritate 99%, iar cantitatile existente sunt suficiente pentru a mai fi exploatate inca 100 de ani. (C.S.)
Have something to add? Share it in the comments.