Stiri si noutati

Procurorii au solicitat recuzarea judecatorilor in cazul Dinu Patriciu

Procurorii au solicitat vineri recuzarea completului de judecata care urma sa ia in discutie cererea de emitere a unui mandat de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele omului de afaceri Dinu Patriciu, invinuit in dosarul Rompetrol. Motivul invocat de procurori este ca din complet face parte aceeasi judecatoare care a stabilit pe 16 februarie un nou termen in acest dosar si care, in opinia lor, nu este impartiala.

Avocatii lui Dinu Patriciu s-au aratat surprinsi de solicitarea facuta de procurori, aratand ca Ministerul Public nu are calitatea de parte in acest proces si, deci, nu poate cere recuzarea judecatoarei. La randul sau, Dinu Patriciu s-a aratat surprins de pozitia procurorilor considerand ca este vorba despre un abuz. Urmeaza ca seful Sectiei 1 Penale din cadrul Tribunalului Bucuresti sa hotarasca daca va schimba completul de judecata. Cererea privind arestarea preventiva a omului de afaceri a vea termen de judecare vineri, 24 februarie.

Initial, Tribunalul Bucuresti stabilise ca termen data de 3 martie, insa, la cererea procurorilor, a mutat termenul pentru 24 februarie, anchetatorii considerand ca acest caz are un caracter urgent. Procurorii il acuza pe Dinu Patriciu de mai multe infractiuni, printre care inselaciune, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, constituire de grup infractional organizat, manipularea pietei de capital, dezvaluire de informatii confidentiale, delapidare cu consecinte deosebit de grave. Alaturi de Dinu Patriciu au fost pusi sub invinuire doi functionari ai CNVM, vicepresedintele institutiei Paul Miclaus si comisarul Victor Eros, cunoscutul ziarist Sorin Rosca Stanescu, fostul ministru al comunicatiilor Sorin Pantis, Colin Hart, reprezentant al companiei Saltville Limited Cipru, si vicepresedintele Rompetrol, Phillip Stephenson.

De altfel, procurorii au solicitat Tribunalului Bucuresti emiterea unor mandate de arestare pe numele lui Phillip Stephenson si Colin Hart, instanta stabilind data de 3 martie pentru dezbateri. Dupa ce instanta a mutat termenul de dezbatere a cererii de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut la Bursa pana aproape de limita admisa pentru o sedinta de tranzactionare, influentand negativ intreaga piata bursiera.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *