Stiri si noutati

Produsele alimentare vor fi vandute numai de angajati cu diploma

Marilena Dan, Stefan Etves

Practicile comerciale, precum si distributia produselor si serviciilor de piata vor fi supuse unor noi reglementari o data cu adoptarea, de catre Guvern, a normelor metodologice de aplicare a OG nr. 99/2000, intocmite de Ministerul pentru IMM si Cooperatie. Noile reglementari au drept scop organizarea si disciplinarea comertului in vederea functionarii, in Romania, a unei retele de distributie la nivelul standardelor europene, precum si stabilirea unor practici si reguli generale de comert care sa contribuie la informarea si protectia consumatorilor.

Produse exceptate

Potrivit ordonantei, fac obiectul activitatilor comerciale atat produsele alimentare si nealimentare, cat si serviciile de piata. Exceptie fac activitatile de comercializare avand ca obiect produsele medicamentoase, dispozitivele medicale, produsele agricole si agroalimentare vandute de producatorii agricoli individuali in baza certificatului de producator, combustibilii auto – inclusiv cei comercializati prin statii de distributie -, bunurile din productia proprie a mestesugarilor individuali, vandute la locurile de productie. Tot exceptie constituie si comercializarea lucrarilor, brevetelor si inventiilor, tipariturile realizate in scopul prezentarii patrimoniului cultural detinut de institutiile de cultura, a marfurilor vandute la targuri si expozitii si a produselor confiscate.

Restrictii pentru angajati

Una dintre noutatile aduse de actul normativ este aceea ca activitatile comerciale cu produse alimentare vor fi exercitate numai de personal calificat. In termen de un an de la intrarea in vigoare a normelor, nici un angajat din comertul cu produse alimentare nu-si va mai putea continua activitatea, daca nu va putea dovedi ca a urmat un curs de specialitate in domeniu si un curs de igiena sau ca a lucrat cel putin doi ani in acest sector.

In conformitate cu noile reglementari, magazinele alimentare nu vor putea fi inchise mai mult de doua zile consecutive, cu exceptia unor cauze obiective de nefunctionare. Consiliile locale vor putea stabili orare de functionare prin regulamentele elaborate pentru exercitarea activitatilor de comercializare in zone publice.

Vanzari cu pret redus

Potrivit normelor, vanzarile cu pret redus vor include lichidarile, soldarile, vanzarile din magazinele si depozitele fabricilor, vanzarile promotionale, precum si cele ocazionale (martisoare, ornamente si produse de Craciun sau Paste etc.), dupa ce evenimentul a trecut si, ca atare, produsele respective nu mai pot fi comercializate in conditii normale. Totodata, vor putea fi vandute cu pret redus marfurile care nu s-au vandut timp de trei luni de la aprovizionare.

Comerciantii vor putea vinde "accelerat" produsele susceptibile de o deteriorare rapida sau cele a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate (seminte, carne, oua, peste, lapte, produse de patiserie, s.a) dar si produse nealimentare, precum lacuri si vopsele, ce se apropie de expirare.

Perioadele de soldari (desfacere accelerata, la pret redus, a stocului de marfuri sezoniere) se stabilesc de catre comercianti, in urmatoarele intervale: 15 ianuarie-15 aprilie, pentru produsele de toamna-iarna, 1 august-31 octombrie, pentru produsele de primavara-vara.

Vanzarile promotionale pot fi facute in tot timpul anului, in conditii de pret redus si nu in pierdere. Nici un comerciant nu va avea voie sa vanda in pierdere, adica la un pret egal sau inferior costului de achizitie a marfii.

Vanzarile cu prime (prin care i se ofera consumatorului, pe langa produsul cumparat, un alt produs sau serviciu gratuit) sunt admise.

Desfasurarea oricarui exercitiu comercial cu incalcarea noilor prevederi legale reprezinta contraventie (daca nu constituie chiar infractiuni) si se sanctioneaza cu suspendarea activitatii si amenzi intre 1 si 100 milioane de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *