La aproape trei luni de la demararea Pogramului SAPARD, ritmul depunerii proiectelor nu este nici pe departe la nivelul asteptarilor Ministerului Agriculturii (MAAP). Daca, la sfarsitul lunii august, oficialii MAAP se aratau optimisti in ceea ce priveste numarul solicitarilor de finantare, declarand ca "in septembrie vom primi din ce in ce mai multe proiecte, in special pentru prima componenta – imbunatatirea prelucrarii si a marketingului produselor alimentare -", iata ca la jumatatea acestei luni, Agentia Sapard nu a primit decat 50 de solicitari de finantare. "Majoritatea solicitarilor vor veni la sfarsitul lunii octombrie", crede Valeriu Steriu, secretar de stat in MAAP.
Asteptarile oficialilor nu s-au confirmat nici in cazul obiectivelor solicitantilor, 80% din proiecte fiind axate pe a doua componenta SAPARD – dezvoltarea infrastructurii rurale -. "Valoarea solicitata este cea maxima, fapt care dovedeste ca autoritatile locale au bani pentru cofinantare", a spus Steriu.
SAPARD nu este singurul program cu dificultati. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat, cu ocazia Zilei Recoltei, ca din cele 59 de proiecte selectate pentru finantare in cadrul Programului Pre-SAPARD, lansat in 1999, au fost derulate si finalizate doar 44, restul esuand "din cauza unor dificultati de aplicare".
UE, dispusa sa ofere finantari semnificative
Scheele a adaugat ca proiectele au fost selectate din 1.800 de solicitari, fara a mentiona motivele pentru care cele 15 proiecte nu au fost derulate.
Programul pre-SAPARD a fost finantat cu 2,5 milioane de euro din fonduri UE, Guvernul Romaniei alocand 25% din valoarea investitiei. Programul SAPARD constituie principalul instrument prin care Uniunea Europeana sprijina procesul de preaderare in domeniul agriculturii. Prin acest program, vor fi alocate anual Romaniei 153,2 milioane euro de catre Uniunea Euro-peana, in perioada 2000-2006, pentru a facilita adoptarea legislatiei comunitare din domeniu si pentru a imbunatati competitivitatea sectorului agricol.
Have something to add? Share it in the comments.