Agentiile de rating estimeaza ca prelungirea conflictului din Irak va duce la cresterea inflatiei
Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), ne-a declarat ca, daca razboiul se va prelungi, "sunt in pericol afaceri de circa trei miliarde de dolari ale firmelor autohtone". Este vorba, spune Mihai Ionescu, de schimburile comerciale ale firmelor romanesti in zona de conflict, estimate la aproximativ doua miliarde de dolari, cu marfuri precum produse metalurgice, chimice, lemn, petroliere. La acestea se adauga si afacerile de circa un miliard de dolari derulate cu parteneri din Asia, in special din China si Japonia, care tranzitau zona de conflict si care, in cazul prelungirii conflictului, risca sa fie blocate sau anulate, iar transportul marfurilor sa aiba loc prin Gibraltar, ceea ce va duce la scumpirea marfurilor.
Si turismul va simti efectele conflictului
Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatului din Turism, este de parere ca turismul autohton nu va fi influentat de conflictul din Irak atat timp, cat pozitia tarii noastre va ramane neschimbata si razboiul nu se prelungeste prea mult. "Noi am luat in calcul un razboi scurt, de circa 2-3 luni, pana sa intram in sezon. Exista un interes foarte mare al agentiilor de turism pentru litoralul romanesc, situatie demonstrata de recenta Bursa de Turism. Daca se extinde ca timp razboiul, daca Romania va fi implicata la nivelul in care este in prezent, influentele vor fi practic nesemnificative", afirma Vasilescu.
Constructorii romani sunt sceptici
Companiile de constructii autohtone au opinii diferite in ceea ce priveste sansele de a participa, dupa razboi, la reconstructia Irakului, iar perspectivele de a obtine contracte sunt privite mai degraba cu scepticism. Liviu Daschievici, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, afirma ca proiectele importante vor fi realizate de firmele din tarile ce vor finanta respectivele lucrari si anticipeaza ca in 2003 nu vor fi incheiate nici un fel de contracte, chiar daca razboiul s-ar incheia in scurt timp. Paul Nicolescu, directorul general al Tehnoproiect Comtrans Bucuresti, considera ca firmele din Romania nu au nici o sansa sa obtina lucrari in Irak. "Acolo vor fi prezente doar companii din SUA, din Marea Britanie, din Spania, Australia si Polonia", spune Nicolescu. Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii, este insa increzator. "Desi concurenta va fi foarte mare, companiile noastre au mai lucrat acolo si sunt familiarizate cu normele de proiectare si de executie", explica Polizu. Nicolae Constantinescu, presedintele CCCF Bucuresti, sustine ca Romania are perspective de a participa la proiectele de reconstructie a Irakului.
Benzina s-ar putea scumpi
"In cazul in care durata razboiul din Irak va fi de peste o luna, pretul petrolului pe piata internationala ar putea creste cu circa 7-10 dolari pe baril", a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul industriei. Oficialul MIR nu a oferit informatii legate de modul in care conflictul din Irak si cresterea pretului petrolului pe pietele internationale ar putea influenta preturile carburantilor pe piata romaneasca pe termen lung, precizand ca acest lucru este dificil de cuantificat. "Este important sa nu avem cresteri de preturi, in special la motorina, pentru ca incepe campania agricola", a spus Popescu. In opinia sa, in cazul in care conflictul nu se va intinde pe o perioada mai mare de 30 de zile, pretul carburantilor auto nu ar trebui sa creasca. Argumentul invocat in sprijinul acestei afirmatii este acela ca "Romania extrage si prelucreaza 6 milioane tone de titei pe an, reprezentand circa 60-70% din consumul intern". Potrivit oficialului MIR, o eventuala masura ce ar putea fi adoptata de Guvern pentru mentinerea nivelului actual al pretului carburantilor auto este oprirea temporara a exporturilor. Intrebat daca, in actualul context politic, Petrom isi va retrage cele doua platforme petroliere din zona Golfului, Dan Ioan Popescu a afirmat ca nu se pune problema unei astfel de masuri, ba, mai mult, SNP are in vedere sa instaleze o a treia platforma in regiune, "pentru ca sunt convins ca situatia se va normaliza in perioada urmatoare". (A.D.)
Have something to add? Share it in the comments.