Stiri si noutati

Reabilitarea termica a cladirilor va costa peste 1 miliard de euro

Carmen Neacsu, Stefan Etves

Implementarea programului de reabilitare termica a cladirilor de locuit supraetajate, care vizeaza aproximativ 25.000 de cladiri, respectiv 800.000 de apartamente, presupune un efort financiar de 1,187 miliarde de euro pana in 2015, se stipuleaza in proiectul de strategie nationala in domeniul eficientei energetice, ce va fi supus aprobarii Executivului in sedinta din aceasta saptamana.

De asemenea, potrivit documentului citat, pentru modernizarea centralelor termice si electrice de termoficare, reabilitarea retelelor de transport si distributie a agentului termic sunt necesare alte 1,137 miliarde de euro.

Economii de peste 2,2 miliarde de euro

Aceste sume vor trebui cheltuite pana in 2015, termen- limita propus de Guvern pentru eficientizarea consumului in cele doua sectoare, sursele de finantare fiind bugetul de stat, credite cu garantii guvernamentale si parteneriate public-privat. Astfel, pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit si multietajate, sunt necesare alocatii de la bugetul de stat de 25 milioane de dolari anual, restul banilor urmand sa fie asigurat de credite. Specialistii Ministerului Economiei estimeaza insa ca investitia va fi mai mult decat profitabila, dat fiind ca se vor realiza economii de 1,3 miliarde de euro la achizitia de materii prime. Practic, in acest sector se are in vedere modernizarea instalatiilor interioare de alimentare cu energie termica, reabilitarea retelelor de distributie, capitol la care se are in vedere atat interventia asupra punctelor termice, cat si a retelelor de distributie propriu-zise.

Contoare cu preplata, peste cativa ani

In plus, se mai are in vedere si izolarea termica a locuintelor si montarea, la consumatorii finali, a repartitoarelor de debit, respectiv a apometrelor pentru apa calda, in scarile de bloc, a alocatoarelor de costuri la nivel de apartament si, intr-o faza mai indepartata, chiar a contoarelor cu preplata.

Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu energie termica va costa anual bugetul 95 milioane de euro, pana in 2015. Efortul financiar va fi sustinut si din surse externe. Pentru ca retelele de alimentare cu energie electrica in sistem centralizat sa se ridice la nivelul de calitate si siguranta, conform standardelor Uniunii Europene, trebuie sa fie promovate si sistemele de cogenerare de putere mica si medie.

La un astfel de nivel al investitiei, calculele estimative arata ca prin reducerea pierderilor din retea se vor economisi, datorita reducerii necesarului de consum de materii prime, circa 980 milioane de euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *