Stiri si noutati

Reclame mincinoase pentru atragerea clientilor

Marius Guta

In ultima vreme, in Romania a avut loc o veritabila explozie a vanzarilor in rate. Se vand in rate computere, televizoare, masini de spalat, frigidere, filtre de cafea, cuptoare cu microunde, masini, case. Concurenta teribila din acest domeniu a determinat unele firme sa apeleze la publicitate mincinoasa. Mizandu-se pe nivelul de informare relativ scazut al romanilor, o parte din companiile care vand in rate incearca sa fure clientii, ademenindu-i cu oferte atragatoare, dar care nu au legatura cu realitatea.

Cea mai mica dobanda e, de fapt, cea mai mare

Metodele utilizate difera de la magazin la magazin, dar un lucru ramane neschimbat in toate cazurile: reclama nu corespunde cu realitatea. Una dintre cele mai utilizate "momeli" o reprezinta texte de genul "cea mai mica dobanda", care, in cel mai fericit caz, este la fel de mica precum cea a concurentei. Sunt insa si cazuri cand aceasta "cea mai mica" dobanda este printre cele mai mari de pe piata. Verificand o astfel de oferta, prezentata drept cea mai avantajoasa pe toate posturile de televiziune, cu "putin efort" am aflat ca, in realitate, dobanzile oferite erau cu aproape 4% mai mari decat media pietei.

Fara giranti si totusi cu giranti!

Unul dintre motivele care stau in calea contractarii unui credit il reprezinta veniturile mici si foarte mici ale angajatilor din Romania, astfel ca bancile pretind unul sau mai multi giranti, care sa garanteze rambursarea imprumutului. Totusi, nu este prea usor sa gasesti pe cineva care sa fie dispus sa-si asume riscul in locul tau. Ca urmare, unele magazine care vand in rate isi ademenesc clientii prin panouri publicitare si reclame tv care spun ca nu este nevoie de giranti. O data ajuns in magazin, constati ca, de fapt, daca nu ai un salariu de cel putin 11 milioane de lei, ai nevoie de giranti.

"Efect pervers" cu tenta pozitiva

Totusi, chiar mincinoasa, reclama a inregistrat ceea ce specialistii numesc "efect pervers": a atras oamenii in magazin, care isi poate prezenta punctele forte, pentru ca exista si avantaje. Unele dintre acestea il reprezinta dobanzile foarte mici. Astfel, desi valoarea de referinta o reprezinta o dobanda de 31% pe an, sa zicem ca, printr-o succesiune de calcule mai mult sau mai putin complicate, se ajunge la o dobanda reala in jur de 18% pe an. De asemenea, o persoana care are salariul minim pe economie poate fi creditata cu pana la 20 milioane de lei. In acest context, analistii recomanda sa nu se actioneze pornind de la reclame, ci sa se analizeze cat mai multe oferte si sa fie aleasa cea mai avantajoasa.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *