Stiri si noutati

Reducerile la asigurarea auto obligatorie au fost eliminate

Normele privind RCA au fost publicate in "Monitorul Oficial"

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a transmis spre publicare in "Monitorul Oficial", in data de 2 decembrie 2002, Normele privind aplicarea Legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor care vor practica aceasta asigurare in 2003.

"Ca intotdeauna, am avut in vedere imbunatatirea conditiilor de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila a autovehiculelor si credem noi ca am reusit acest lucru, intrucat noile prevederi, aplicabile pentru anul urmator, sunt menite sa ofere un plus de protectie asiguratilor", a declarat domnul Nicolae Crisan, presedinte al Comisiei de Supra-veghere a Asigurarilor.

Maximum trei saptamani

Ca un element de noutate, Normele prevad ca plata despagubirilor va fi efectuata in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la data depunerii de catre pagubit a ultimului document necesar fina-lizarii dosarului de daune, cu exceptia cazului in care exista obiectii asupra sumelor solicitate. In aceasta stuatie plata se va face in termen de cel mult 20 de zile de la solutionarea obiec-tiilor. In caz de neplata in termenele prevazute de Norme, asiguratorul va reactualiza cuantumul despagubirii cu o cota procentuala de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

Drepturi si obligatii

De asemenea, asiguratorii autorizati sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila a autovehiculelor cu valabilitate in 2003 sunt obligati sa comunice asiguratilor conditiile privind aceasta asigurare, prevazute in norme. "Posesorii de autovehicule trebuie sa fie bine informati despre drepturile si obligatiile pe care le confera respectiva asigurare si aceasta ar trebui sa devina o regula in cazul oricarui tip de polita", a afirmat Nicolae Crisan.

Dublarea limitelor maxime

O alta masura luata in vederea protejarii reale a asiguratilor, dar si ca o cerinta a procesului de aderare la acquis-ul comunitar, o constituie dublarea limitelor de raspundere pana la 800.000.000 lei pentru pagubele materiale directe si indirecte, respectiv pana la 200.000.000 lei pentru fiecare persoana, in caz de vatamari corporale sau de deces, dar nu mai mult de 1.000.000.000 lei indiferent de numarul persoanelor accidentate.

Avand in vedere aceste majorari ale limitelor de raspundere, primele anuale de asigurare pentru politele cu valabilitate in 2003 au fost majorate in medie cu 35% fata de anul anterior, iar reducerea de 10% aplicabila pentru plata integrala si in avans pana la data de 31 decembrie a fost eliminata.

Singurele reduceri legale ale primelor de asigurare pentru politele cu valabilitate in 2003 sunt de 20% in cazul persoanelor pensionate, respectiv de 50% in cazul persoanelor cu deficiente locomotorii, detinatori de motocicluri si de autoturisme adaptate infirmitatii lor.

Nivel limitat de cheltuieli

In vederea constituirii unui fond de asigurare adecvat la nivelul fiecarui asigurator, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a limitat totodata si nivelul cheltuielilor de achizitie prin intermediari la maximum 5% pentru agentii de asigurare, respectiv 8% pentru brokerii de asigurare, cote procentuale aplicabile asupra primelor incasate.

Normele prevad in mod expres faptul ca asiguratorilor le este interzisa incasarea de prime de asigurare sub valorile stabilite, precum si nerespectarea nivelului maxim al cheltuielilor de achizitie, in caz contrar fiind sanctionati prin retragerea imediata a autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila a autovehiculelor cu valabilitate in 2003, precum si prin neacordarea autorizarii pentru 2004.

Cand se depun cererile de autorizare

Pentru prima data de la introducerea acestei asigurari obligatorii in Romania, polita de asigurare cu valabilitate in 2003 va contine o evidenta a producerii evenimentului rutier, ceea ce va permite constituirea unei baze complexe de date care va fi utila in implementarea sistemului bonus-malus.

Cererile de autorizare impreuna cu documentatia aferenta, intocmita conform Normelor depuse de societatile de asigurare in termen de 5 zile calendaristice de la data publicarii in "Monitorul Oficial" a acestor Norme vor fi solutionate in cea de-a a 12-a zi, iar cele depuse dupa cinci zile calendaristice de la publicare vor fi solutionate in termen de sapte zile de la inregistrare. Conform raportarilor societatilor de asi-gurare autorizate, anul trecut de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa practice asigurarea obligatorie de ras-pundere civila a autovehiculelor cu valabilitate in 2002, volumul primelor incasate din vanzarea acestor polite pana la data de 30 septembrie 2002 a fost de circa 2.500 miliarde lei, pentru un numar de peste 3,3 milioane de contracte.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *