Regia Nationala a Padurilor – Romsilva (RNP) intentioneza ca prin diverse mijloace sa valorifice caii de rasa pe care ii are in administrare. Dupa cum a declarat, recent, Simion Maftei, directorul general al RNP, cresterea cailor de rasa este o activitate cu pierderi pentru regie. Cheltuielile medii anuale pentru un cal se ridica la circa 50 milioane de lei.
Un prim pas pe care il va face RNP pentru a scoate bani de pe urma acestor animale nobile este scoaterea la licitatie, incepand de luna viitoare, a 540 de cabaline. Este pentru prima oara din noiembrie 2002 cand este scos la vanzare un cal de rasa, ne-a declarat Gheorghe Mohanu, directorul Directiei de crestere, exploatare si ameliorare a cabalinelor din RNP. Caii scosi la licitatie nu indeplinesc conditiile pentru a fi introdusi in patrimoniul genetic national. Mentionam ca RNP detine 3.800 de cabaline, insa, conform legislatiei, in patrimoniu nu pot intra decat 2.060 de capete. Dupa evaluarile de rigoare, o parte din caii aflati in afara patrimoniului pot fi disponibili pentru vanzare sau pentru valorificare prin sacrificare.
Caii din rasa "Semigreu" sunt vanduti la preturi de pornire cuprinse intre 74 si 120 milioane de lei. O alta rasa romaneasca scumpa este Lipitanul. Conform catalogului RNP in care sunt cuprinse preturile minime, caii Lipitan au preturi minime intre 68 si 125 milioane de lei. Trapasii, cabalinele folosite pe hipodrom, au preturi de pornire intre 37 si 84 milioane de lei. Cai din rasa "Cal de Sport" sunt ceva mai scumpi, intre 81-165 milioane de lei. Insa cei mai valorosi cai aflate in proprietatea statului sunt cei din rasa "Pur sange arab". Pentru acestia, pretul de pornire poate fi si 200 milioane de lei. In urma licitatiilor, caii pot fi cumparati si cu 10.000 dolari bucata.
Pretul cailor de salam, de la 6-12 milioane
Tot prin licitatie vor fi vanduti si caii pentru carne, de care sunt interesati indeosebi italienii, mari consumatori de carne de cal. Potrivit reprezentantilor RNP, cabalinele destinate sacrificarii sunt batrane sau au afectiuni incurabile. Preturile de pornire la licitatie sunt de 6-12 milioane de lei.
Gheorghe Mohanu sustine ca, deocamdata, in Romania nu exista o piata a cailor reala. "In strainatate se fac licitatii anuntate din timp, au cataloage. La noi, populatia nu stie valoarea cailor", a precizat Mohanu.
Caii de rasa ar mai putea fi valorificati prin turismul ecvestru si prin competitii sportive, insa, romanii nu sunt familiarizati cu aceste activitati. RNP are, totusi, stabilite cateva tarife. O plimbare pe poney costa 3 euro/30 de minute, iar cea pe un cal obisnuit, 6 euro. Plimbarea cu trasura trasa de doi cai ajunge la 8 euro/30 de minute. O ora de calarie pentru incepatori costa 10 euro, iar pentru avansati, 15 euro. Exista tarife si pentru monta, intre 100 si 300 euro. In ceea ce priveste competitiile sportive, Romania este departe de a se afla la nivelul statelor europene. Motivul principal este ca nu exista decat un singur hipodrom, cel de la Ploiesti, unde se tin competitii doar cu trapasi. Mai este unul la Mangalia, insa e sezonier. Mohanu sustine ca ar trebuie sa existe mai mult interes in vederea construirii unui hipodrom pentru cai de galop, langa Bucuresti.
Have something to add? Share it in the comments.