Cu toate ca activitatea de baza a Regiei Nationale a Padurilor (RNP) o constituie gestionarea si exploatarea fondului forestier, ca urmare a rezultatelor inregistrate, directiile de actiune ale silvicultorilor se diversifica in permanenta. Astfel, dupa valorificarea fructelor de padure si a impletiturilor sau cresterea cailor de rasa, RNP s-a implicat si in salvarea zimbrilor, o specie pe cale de disparitie.
Desi in urma cu cateva sute de ani, zimbrii nu constituiau o raritate, o data cu trecerea timpului, aceasta specie a disparut aproape in totalitate, astfel ca, in prezent, pentru cei mai multi dintre noi, aceste animale nu mai reprezinta decat un vestigiu al trecutului si un simbol al poporului roman, inscriptionat pe drapele. Eforturile RNP de a conserva aceasta specie au dat roade, numarul zimbrilor fiind in permanenta crestere. Astfel, daca la inceputul anilor 1980, in tara noastra nu mai exista nici un exemplar din aceasta specie, in prezent, in rezervatiile Regiei Padurilor se gasesc aproximativ 40 de zimbri.
Primii zimbri, importati din Bulgaria
Desi cea mai renumita rezervatie de crestere a zimbrilor este aceea din Hateg, la jumatatea drumului dintre Ploiesti si Targoviste, in raza Ocolului Silvic Bucsani, se gaseste cea mai mare zimbrarie din tara. Potrivit conducerii RNP, aflata intr-o vizita de lucru in judetul Dambovita, Zimbraria Neaga, ce se intinde pe o suprafata de peste 162 de hectare, a fost infiintata la inceputul anului 1983. "Primele doua perechi au fost importate din Polonia si Bulgaria. Ulterior, desi zimbrii se inmultesc foarte greu in captivitate, am reusit sa obtinem doi sau chiar trei pui pe an. Astfel ca, in prezent, la Neaga avem 32 de exemplare", a declarat Catalin Calinescu, seful Ocolului Bucsani.
Potrivit acestuia, intretinerea zimbrilor nu costituie o mare problema, peste 80% din hrana necesara fiind asigurata din rezervele proprii. "In perioada 15 septembrie-1 mai, ratia zilnica a unui singur animal este de trei kilograme de porumb si fructe. Anual, in functie de varsta fiecarui exemplar, pentru controalele medicale sau alte servicii se cheltuiesc aproximativ 18 milioane de lei", a precizat Catalin Calinescu.
Zimbrii vor fi crotaliati
O data cu cresterea efectivelor de zimbri, monitorizarea animalelor este tot mai dificila. Astfel, pentru a cunoaste cu exactitate atat numarul, cat si linia genetica a fiecarui exemplar, este posibil ca si in cazul zimbrilor sa se adopte marcarea cu crotalii. "In prezent, legislatia nu prevede aceasta masura, insa exista deja o fundatie de protejare a speciilor salbatice, care a propus autoritatilor aceasta metoda pentru cerb si zimbru", a mai spus Catalin Calinescu. In ceea ce priveste vizitarea acestei crescatorii, potrivit sefului de ocol, accesul se poate face numai in grupuri organizate, intrarea fiind libera. "Pana acum, am fost vizitati de grupuri de elevi, insa speram sa atragem din ce in ce mai multi vizitatori", a conchis seful Rezervatiei Neaga.
Have something to add? Share it in the comments.