Stiri si noutati

Relatii bilaterale comerciale Rom?nia – Germania

Ministru delegat pentru comert, Iuliu Winkler, s-a intalnit cu primul-ministru al landului Saxonia Inferioara, Christian Wulff, si cu o delegatie de oameni de afaceri germani, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului /MEC/.
Cu aceasta ocazie, reprezentanti ai Departamentului de Comert Exterior au prezentat celor 30 de oameni de afaceri germani mediul de afaceri din Romania si facilitatile acordate investitorilor straini In acest context, ministrul Iuliu Winkler a prezentat grupului german Strategia Nationala de Export (SNE) si programele guvernamentale ce vor fi promovate dupa adoptarea SNE.
"In prezent, Germania se afla pe pozitia secunda in topul partenerilor comerciali ai Romaniei. La nivelul lunii august 2005 s-a ajuns la un volum de schimburi bilaterale de circa 4,8 miliarde euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai putin decat Italia. Sunt convins ca exista potential mai mare. Nivelul schimburilor comerciale dintre Romania si Germania va creste. In cadrul UE, Germania joaca un rol economic important. Avand in vedere si faptul ca Romania va intregistra si anul acesta o crestere economica de peste cinci procente, relatiile economice dintre cele doua tari, in special exporturile spre Germania vor creste ", a precizat Iuliu Winkler in cadrul intalnirii cu omenii de afaceri germani.
De asemnea, ministrul delegat pentru comert a mai spus ca "In ultimii 15 ani, comertul bilateral a crescut de peste noua ori. In perioada ianuarie – august 2005 acesta s-a cifrat la 4.846 milioane euro (+13,9 la suta fata de perioada corespunzatoare a anului 2004), din care exportul 2.012 milioane euro (+9,0 la suta), iar importul 2.834 milioane euro (+16,9 la suta). In urmatoarea perioada, Germania isi va pastra locul secund, dupa Italia, in topul schimburilor comerciale. Diferenta dintre primele doua pozitii se va reduce pe masura ce investitiile vor creste si numarul firmelor germane care vin in Romania va fi mai mare. Pe baza evolutiei schimburilor bilaterale de pana acum, se poate aprecia ca se va atinge la sfarsitul acestui an pragul de 8,0 miliarde euro".
Germania este cel de-al 4-lea investitor strain in Romania, cu peste un miliard de euro investiti, reprezentand circa 8,7 la suta din total ISD.
In anul 2004, principalele sectoare in schimburile comerciale bilaterale au fost la: export – materii textile si articole din acestea (32,3 la suta), masini, aparate si echipamente electrice (18,1 la suta), materiale de transport (16,0 la suta), metale si articole din metale comune (8,2 la suta), mobila, jucarii si produse diverse (6,4 la suta), produse ale industriei chimice, materiale plastice si articole din material plastic si cauciuc (4,9 la suta), iar la import masini, aparate, echipamente electrice (29,7 la suta), materiale de transport (22,7 la suta), produse ale industriei chimice si conexe, materiale plastice, cauciuc si articole din acestea (15,7 la suta), materii textile si articole din acestea (11,2 la suta), metale comune si articole din metale comune (7,0 la suta).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *