Stiri si noutati

Reprezentantii Dexia sunt optimisti in privinta dezvoltarii sectorului bancar rom?nesc

Dexia este un partener de incredere in dezvoltarea sectorului bancar din Romania, iar strategia de privatizare a BCR nu reprezinta un obstacol pentru companie, apreciaza oficialii Grupului Bancar belgian Dexia.

"Aceasta strategie de privatizare nu reprezinta un obstacol pentru noi, deoarece avem forta financiara, precum si expertiza si dorinta de a dezvolta sectorul bancar din Romania”, a declarat pentru Rompres, seful diviziei de Business Development, Stephane Vermeire. 

 In opinia acestuia, competitia este acerba in acest sector si va creste odata cu venirea a noi banci straine in urma acestor procese de privatizare, odata cu aderarea la Uniunea Europeana.

"Competitia nu poate fi decat buna, pentru ca duce la o dezvoltare in plan general, precum si a gradului de sofisticare al produselor oferite, care sa raspunda nevoilor pietei din Romania", a adaugat Vermeire. 

 Acesta a explicat ca in Romania gradul de crestere economica este foarte mare comparativ cu alte tari din vestul Europei. In prezent, nivelul de bancarizare in Romania este relativ scazut fata de alte tari din estul Europei, iar acest lucru inseamna, in opinia reprezentantului Dexia, un potential puternic de crestere.

Acesta a dat exemplul Poloniei, tara in care nivelul de bancarizare a crescut in 7-8 ani de la 40 la suta, nivel la care se situeaza si Romania in acest moment, la 75 la suta.

 "Noi credem in potentialul de crestere al pietei bancare romanesti, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care suntem interesati de piata din Romania", a afirmat seful departamentului de Fuziuni-Achizitii al Grupului, Michel Buysschaert.

Potrivit oficialului belgian, pe piata bancara romanesca exista doua sectoare care vor creste mai rapid decat alte sectoare, precum sectorul retail/ IMM si sectorul finantarii municipalitatilor locale.

 "Nu suntem aici ca sa luam decizii rapide, care sa genereze beneficii pe termen scurt, ci avem in vedere urmatorii 10, 15 sau 20 de ani", a precizat Buysschaert.

 Grupul Dexia a fost infiintat in 1996, in urma aliantei dintre Crédit Local din Franta si Crédit Communal din Belgia, fiind in prezent printre primele 15 grupuri bancare din zona euro. Dexia opereaza in principal pe doua piete: institutiile publice locale si piata de retail. Totalul activelor grupului bancar a fost, in primul trimestru 2005, de 430,7 miliarde euro, iar profitul in 2004 s-a cifrat la 1,8 miliarde euro. Grupul a depus oferta pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, alaturi de alte banci, precum Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, KBC, BNP Paribas si ABN Amro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *