Stiri si noutati

Romania a cheltuit doar 37% din fondurile SAPARD alocate pentru perioada 2000-2003

Stefan Etves

Gradul de consumare a fondurilor SAPARD, alocate tarii noastre pentru perioada 2000-2003, este de numai 37,05%, a declarat, ieri, noul director al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo. "Iarna a ingreunat derularea programelor SAPARD, dar pana la sfarsitul anului, vor fi absorbite toate fondurile alocate pentru 2000-2003", a explicat noul director de la SAPARD.

La 20 aprilie anul curent, erau contractate 1.249 proiecte SAPARD, in valoare de circa 606 milioane de euro, din care au fost platite aproximativ 319 milioane de euro. Dintre masurile acreditate, proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale au atras cele mai mari sume, spre deosebire de cele vizand diversificarea economica sau imbunatatirea pregatirii profesionale, pentru care au fost platite fonduri foarte mici.

Vor fi acreditate alte masuri SAPARD

Uniunea Europeana aloca, pana in anul 2007, Romaniei, prin Programul SAPARD, fonduri in valoare de 1,3 miliarde de euro, la care se adauga contributia Guvernului roman (365,9 milioane de euro) si sumele atrase de la beneficiarii proiectelor (812,7 milioane de euro). Pe de alta parte, Comisia Europeana ar putea acredita, in luna septembrie 2005, patru noi masuri din cadrul Programului SAPARD pentru Romania, a adaugat, directorul general adjunct al Agentiei SAPARD, Dan Gherghelas. "Masurile vor fi aprobate, cel mai probabil, in septembrie. Mai ramane in discutie programul referitor la managementul resurselor de apa", a mentionat Gherghelas. El a spus ca cele patru masuri vizeaza imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate al alimentelor, constituirea grupurilor de producatori, programe de agromediu si silvicultura. In ceea ce priveste managementul resurselor de apa, nu exista inca o pozitie finala din partea autoritatilor de la Bruxelles, discutiile urmand sa continue in perioada viitoare. In prezent, sunt acreditate sase masuri, printre care se numara imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitii in exploatatii agricole, precum si dezvoltarea infrastructurii rurale.

Controale pe infrastructura rurala

SAPARD a demarat o actiune de control a 62 de proiecte de imbunatatire a infrastructurii rurale, realizate cu fonduri europene. Echipele de control pun accent pe calitatea lucrarilor efectuate pana in prezent. Fiecare echipa va analiza in medie 12-13 proiecte pe trimestru, pentru fiecare proiect fiind necesare circa cinci zile.

"Dorim ca, in urma actiunilor de control demarate, sa avem niste rapoarte clare, care, apoi, vor fi date publicitatii", a mai spus Samoila Szabo. Esantionul stabilit pentru control cuprinde si proiecte pentru care nu s-a efectuat inca nici o plata. Stabilirea esantionului de proiecte s-a realizat atat pe baza analizei de risc, a constatarilor facute de expertii agentiei, dar si in urma articolelor aparute in presa scrisa.

Proiectele SAPARD, cofinantate prin leasing

Agentia SAPRD a anuntat, ieri, ca proiectele SAPARD pot fi cofinantate prin leasing pentru sprijinirea potentialilor beneficiari in vederea obtinerii fondurilor SAPARD. Aceasta forma de sprijin financiar se aplica in baza unui contract de leasing pentru investitii, prin care se transfera dreptul de proprietate al bunului achizitionat prin leasing catre beneficiarul Programului SAPARD. Fondurile destinate realizarii proiectului urmeaza a fi puse la dispozitia beneficiarului pentru efectuarea platilor catre furnizori. Acest lucru poate avea loc doar dupa prezentarea contractului de finantare (semnat cu Agentia SAPARD pentru acordarea ajutorului nerambursabil)- la societatea de leasing, si se realizeaza in termenii si conditiile contractului de leasing incheiat intre societatea de leasing si beneficiar. Agentia SAPARD va rambursa ulterior 50% din cheltuielile eligibile realizate de beneficiar.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *