Semnalele privind slaba capacitate a firmelor si autoritatilor locale de a atrage fondurile europene se inmultesc in ultima vreme. Sulfina Barbu (foto), ministrul mediului si gospodaririi apelor, ne-a declarat, ieri, ca numai 15-20% din fondurile ISPA pentru mediu si transporturi au fost cheltuite, problema fiind nu lipsa proiectelor, ci implementarea lor. "Avem proiecte, sunt contractate, dar problemele intervin cand este vorba de implementare", a afirmat Sulfina Barbu.
La randul sau, Nicolae Ivan, secretar de stat din Ministerul Finantelor, a opinat, la un seminar organizat de Finmedia, ca autoritatile locale "nu au capacitatea de a gandi si scrie atat de multe proiecte cate se pot finanta". Ivan le-a atras atentia autoritatilor locale ca trebuie sa se implice mai mult in identificarea unor solutii financiare pentru programele de mediu care sa suplineasca scaderea drastica a alocatiilor de la buget pentru aceasta destinatie in urmatorii trei-patru ani. "Datorita constrangerilor bugetare, va trebui ca din ce in ce mai mult sa identificati solutii financiare in afara bugetului. Ganditi si proiectele de mediu intr-un context economic, pentru ca avem o limitare sensibila in ceea ce priveste finantarea de la bugetul local".
In alta ordine de idei, Sulfina Barbu a amintit ca fimele care la data integrarii in UE nu vor respecta conditiile de mediu impuse prin acest proces si care nu au obtinut o perioada de amanare a termenului pana la care trebuie sa se conformeze vor fi inchise. "Facem apel la agentii economici sa vina si sa depuna proiecte la Administratia Fondului de Mediu, pentru ca nu dorim ca acesta sa devina o banca, ci un instrument de indeplinire a conditiilor de mediu", a spus ministrul.
O problema deosebita, considera Sulfina Barbu, o prezinta instalatiile mari de ardere, existand solicitari pentru perioade de tranzitie doar pentru 195 din 731 de astfel de echipamente. "Diferenta trebuie sa se conformeze pana la momentul integrarii. Daca nu, vor fi inchise, activitatea lor va fi sistata", a spus ministrul mediului. Ea a mai amintit ca exista mecanisme de sprijinire a investitiilor in acest sector, fimele avand posibilitatea sa depuna proiecte pentru a obtine finantari nerambursabile care pot reprezenta de la 30% pana la 50% din costuri, precum si sume rambursabile in conditii avantajoase din punct de vedere al dobanzilor si termenelor de plata. Necesarul investitiilor pentru protectia mediului in Romania este de 29,3 miliarde de euro. (C.N.)
Have something to add? Share it in the comments.