Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, reclama disparitia documentelor referitoare la creantele de dinainte de 1990
– Domnule presedinte, in ultimele luni ati dat publicitatii cateva rezultate ale controalelor Curtii de Conturi care au facut "valuri". Ce institutii verificati in prezent?
– Am inceput, intr-adevar, in forta din primavara acestui an, o data cu numirea noastra la conducerea Curtii de Conturi. Am facut controale complete, de data aceasta, la principalele institutii care administreaza banul public: BNR, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Muncii, APAPS s.a. La unele am gasit abateri, la altele nu. Cele mai interesante aspecte le-am gasit la Ministerul Finantelor, CNAS si APAPS.
– Si la Societatile de Investitii Financiare…
– In ceea ce priveste SIF-urile, situatia este mai complicata. Noi am fost in documentare in aceasta perioada, pentru ca, din pacate, legislatia care reglementeaza activitatea lor este extrem de subtire si neclara. Am facut o documentare, ne-am stabilit obiectivele. Chiar saptamana trecuta am organizat un seminar pe aceasta tema cu colegii nostri din tara, din cele cinci zone unde se afla SIF-urile, si am cazut de acord cu unele obiective ale viitoarelor controale care sa se incadreze in lege. Urmeaza sa aprobam programul de control joia aceasta si saptamana viitoare sa intram efectiv in control. Aici exista o problema. Am primit semnale din care rezulta ca SIF, prin conducerea sa, nu vrea sa ne primeasca, pe motiv ca nu am avea competenta de a face controlul. Intr-adevar, legea este subtirica, dar noi am gasit contextul care ne permite sa facem un control numai in ceea ce priveste banul public si interesele publice, ci si interesele actionarilor, care nu au fost reperezentate pana acum in mod legal. Dupa ce vom aproba aceasta hotarare, le vom comunica in scris ca, in termen de o saptamana, urmeaza sa ne prezentam la ei si sa ne puna la dispozitie documentele necesare.
– Daca nu veti fi primiti, care sunt caile de "contraatac"?
– Daca nu vom fi primiti, avem doua posibilitati. Vom comunica aceasta situatie Parlamentului, pentru ca Parlamentul poate orice si, concomitent, vom organiza o conferinta de presa pentru a relata situatia opiniei publice, pentru ca nu ne jucam, este vorba de banii publici.
– In cazul in care veti fi obligat sa va adresati Parlamentului, in cat timp credeti ca veti primi un raspuns?
– Sa speram ca Parlamentul va gasi o solutie rapida, pentru ca situatia de acolo nu poate trena prea mult, intrucat este… nu as zice exploziva, dar sunt importante sume de bani a caror situatie juridica trebuie clarificata. Singurul organism abilitat in Romania pentru clarificarea acestei chestiuni este Curtea de Conturi. Parerea mea este ca Parlamentul va trebui sa adopte urgent o lege cat mai clara privind organizarea si functionarea SIF.
– Unul dintre cele mai socante rezultate ale controalelor Curtii de Conturi priveste activitatea Ministerului Finantelor, din scriptele caruia lipsesc date referitoare la creantele externe ale Romaniei de dinainte de 1990. Cum a fost posibil acest lucru?
– Aceste creante, care provin din datoriile altor state fata de statul roman, de dinainte de 1990, nu sunt nici ale fostului regim, nici ale actualei guvernari, ci ale Romaniei. Si, mai devreme sau mai tarziu, aceste creante vor trebui sa ajunga in tara, sa fie trecute pe datoria publica externa si sa fie folosite in interesul poporului roman. Am sa dau exemplul Suediei, care a asteptat 70 de ani pentru o datorie a Romaniei din perioada interbelica, si cand a fost posibil, a cerut banii, iar noi am platit peste 100 milioane de dolari. Nu trebuie sa ne repezim ca leul si nici sa ne oprim ca berbecul. Noi cam asa am facut dupa 1990: am incercat sa aducem banii inapoi in orice conditii, chiar si mai putini, dar sa-i aducem. In relatia cu Egiptul, am adus de acolo tot felul de banane si bomboane. Cu Irakul este o alta problema, este unul dintre cei mai mari datornici fata de Romania. S-a spus: "domnule, chiar daca recuperam 50 de centi la un dolar, e bine". Sunt total impotriva acestei pozitii. Banii trebuie adusi atati cati sunt, nici mai putini, nici mai multi. Dupa 1990, a existat si o hotarare de Guvern in acest sens, iar MF a incheiat conventii cu intreprinderi specializate in recuperarea acestor creante. S-au incheiat conventii, unele dezavantajoase pentru Romania, asta a fost. O parte din bani au fost adusi, o parte vor fi adusi, nu se stie cand. Dupa 1995, intreprinderile de comert exterior de stat au devenit private. Ele au incercat sa aduca si au si adus marfuri. Nu avem nimic cu activitatea lor, nu avem raporturi juridice cu ele, ci cu Ministerul Finantelor. Ne-am dus acolo sa vedem daca sumele au fost aduse in tara si am inteles ca s-ar fi recuperat in jur de 2,2 miliarde dolari, plus circa un miliard de ruble, insa evidenta nu este clara. Nu se stie daca acesti bani au intrat sau nu pe datoria externa, adica daca au intrat in buget. In aceste conditii, am declansat un control la firmele de comert exterior, pentru a analiza documentele. Vreau sa va spun ca au fost mari presiuni sa nu intram acolo, pur si simplu nu au vrut sa auda de noi. Pana la urma, ne-am lamurit, acum lucrurile sunt rezolvate pe cale amiabila. Vom face un control acolo pe documentele pe care le vom gasi, vom vedea.
– Se cunoaste exact la cat se ridica valoarea creantelor Romaniei?
– Din ce a aparut in presa, ar fi intre patru si cinci miliarde dolari. Doar Irakul ne datoreaza 1,7 miliarde dolari, nivel pe care il stiu tot din surse "oficioase". Dar nu prea exista documente, pentru ca multi au fost interesati ca ele sa dispara. Unii au motivat ca nu le-au pastrat, altii ca au fost inudate. Dar documentele trebuie intocmite in doua sau trei exemplare.
– Ce ne puteti spune in ceea ce priveste executia bugetului?
– Nu avem cu ce sa ne mandrim.Lucrurile nu stau grozav, mai ales in ceea ce priveste formarea si folosirea banului public. Mai avem mult pana sa intram in normalitate. Raportul public anual privind executia bugetara in 2001 va fi dat publicitatii la finele lunii decembrie.
Have something to add? Share it in the comments.