Stiri si noutati

Romania, pe locul 11 in Europa in ceea ce priveste investitiile pe cap de locuitor

Alexandru Popp

Romania se afla pe locul intai intre tarile Europei de Est in ceea ce priveste investitiile staine directe (ISD) atrase in 2003, cu 1,56 miliarde de dolari, se arata in Raportul mondial pe investitii, dat publicitatii de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Astfel, tara noastra depaseste tari ca Rusia, Ucraina si Bulgaria. De remarcat este insa distanta foarte mica la care se afla Bulgaria, care a beneficiat de investitii straine in valoare de 1,41 miliarde de dolari. La investitiile pe cap de locuitor insa, tara noastra se afla de-abia pe locul al unsprezecelea. Romania sta relativ bine si in contextul central european, unde s-a clasat pe locul al cincilea, dupa Polonia, cu 4,2 miliarde de dolari, Republica Ceha, cu 2,5 miliarde de dolari, Ungaria, cu 2,4 miliarde de dolari, si Croatia, cu 1,7 miliarde de dolari, dar inaintea Slovaciei, cu 571 milioane de dolari, si Sloveniei, cu numai 181 milioane de dolari.

Numai in primul trimestru din 2004, investitiile straine directe au atins nivelul de 1,1 miliarde de euro, cu 60,11% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, ceea ce reprezinta 72% din totalul sumelor atrase de economia romaneasca in 2003, a declarat presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Alexandru Popa. Pentru tara noastra, cel mai bun an din punctul din punctul de vedere al investitiilor straine a fost 1998, cand au fost atrase fonduri de 2 miliarde de dolari.

Scaderea brusca si neasteptata a intrarilor de ISD in Europa Centrala si de Est, de la 31 la 21 miliarde de dolari, s-a datorat, in principal, Cehiei si Slovaciei ? cei mai importanti receptori de ISD ai regiunii, se arata in acelasi raport. Aceasta scadere in cele doua tari a fost cauzata de incheierea privatizarilor, situatie in care se va afla in curand si Romania.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *