Guvernul va intocmi un nou memorandum suplimentar de politici economice pentru relatia cu Fondul Monetar International (FMI), documentul urmand sa fie prezentat conducerii acestei institutii, care va efectua ultima revizuire a acordului stand-by, a informat ieri ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Dupa aprobarea acestui memorandum, FMI va elibera ultimele doua transe de imprumut din acordul cu Romania, in valoare de circa 158 milioane de dolari. "Va fi un memorandum suplimentar foarte scurt, care va pune pe hartie masurile pe care le vom lua pentru rezolvarea problemelor, precum si politica bugetara pentru 2004", a afirmat Mihai Tanasescu.
Facturile la energie, vesnica problema
Romania a indeplinit majoritatea preconditiilor prevazute in acordul cu FMI, spune oficialul finantelor, chiar daca exista inca probleme ce nu au fost rezolvate in totalitate. Este vorba, potrivit lui Mihai Tanasescu, despre "micile probleme" in ceea ce priveste gradul de colectare a facturilor la energia termica, precum si o crestere peste asteptari a creditului neguvernamental. Discutiile cu reprezentantii FMI vor incepe saptamana viitoare, cand este asteptata sa soseasca in Romania o delegatie a acestei institutii financiare internationale. Conducerea FMI, spune Tanasescu, ar putea aproba memorandumul suplimentar in luna noiembrie a.c. Practic, o decizie favorabila a board-ului inseamna atragerea, de catre Romania, a ultimelor doua transe din imprumut, in valoare de 110 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), respectiv circa 153 milioane de dolari. Acordul stand-by cu FMI a fost incheiat in octombrie 2001 si are o valoare de 300 milioane DST – aproximativ 418 milioane de dolari. Aranjamentul a fost prelungit pana in luna octombrie a acestui an, ca urmare a intarzierii procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane.
Inghetarea datoriilor va fi discutata cu FMI
O alta problema ce va discutata cu reprezentantii FMI priveste inghetarea creantelor celor 91 de companii de stat care acumuleaza la bugetul consolidat datorii de circa 75.000 miliarde de lei. Ministrul finantelor declara recent ca inghetarea datoriilor este un ajutor de stat care va fi acordat o singura data, in scopul restructurarii si eficientizarii activitatii acestora. Practic, situatia fiecarei societati va fi analizata separat, aceasta fiind de altfel si o conditie pentru elaborarea unor programe de restructurare pentru fiecare dintre ele. Surse oficiale au declarat ca se are in vedere ca ajutorul acordat de stat prin inghetarea datoriilor si suspendarea platii penalitatilor, pentru 6-7 ani, sa nu poata depasi costul restructurarii in cazul fiecarei societati. Daca societatile pasuite vor dovedi in 2006 ca sunt eficiente si isi pot plati obligatiile la zi, datoriile vor fi anulate. In caz contrar, arieratele vor deveni scadente, iar firmele care nu le pot plati vor intra in lichidare.
Have something to add? Share it in the comments.