Stiri si noutati

Romanii au investit masiv in hoteluri de trei stele in 2004

Carmen Neacsu

2004 este considerat de specialisti ca fiind anul unui efort investitional fara precedent in domeniul hotelier autohton, majoritatea investitiilor fiind derulate cu capital romanesc. Preferintele investitorilor se indreapta spre unitatile de cazare clasificate la trei, respectiv patru stele.

Potrivit unui studiu realizat de Peacock Hotels/Global Hotel Management (companie de consultanta si asistenta manageriala in industria ospitalitatii), la inceputul lui 2004, erau in constructie sau in faza de proiect circa 75 de proprietati hoteliere si peste 110 pensiuni turistice. Din acestea, pana la inceputul acestei luni, au fost finalizate circa o treime, valoarea investitiilor care urmeaza sa fie date in folosinta pana la finele anului fiind estimata de Peacock Hotels/Global Hotel Management la circa 86 milioane de euro. "Gradul de confort al proprietatilor hoteliere nou-construite acopera, cu precadere, nivelul de trei stele, fiind urmate ca pondere de cele de patru si respectiv doua stele". De asemenea, specialistii de la Peacock Hotels/Global Hotel Management estimeaza ca investitiile care vor fi finalizate pana la 31 decembrie 2005 vor insuma o valoare cuprinsa intre 190 si 210 milioane de euro. Trendul de crestere a capacitatii de cazare inregistrat in ultimii doi ani se va mentine si pentru viitor, estimandu-se ca, la nivel national, capacitatea de cazare va creste anual cu 2-4%. Astfel ca, in 2012, se va inregistra o suplimentare a capacitatilor cu minimum 18-20%, cu precadere in centrele urbane mari si pe axele majore de circulatie NV-SE. Constructia noii autostrazi va genera nu doar investitii importante in noi capacitati de cazare, dar si o crestere semnificativa de activitate pentru proprietati aflate deja in exploatare.

"Operatorii din turism trebuie sa tina seama ca a inceput deja schimbul de generatii si in randul clientilor si ca apar noi mentalitati/nevoi/obisnuinte de consum si la nivelul produsului turistic. Ca sa ai succes, trebuie sa tii pasul cu cererea, care a inceput deja sa se redefineasca."

Vor aparea noi zone turistice

"In mod cert, in urmatorii trei ani vom asista la aparitia nucleelor unor noi areale turistice in zone motane si apropierea unor lacuri, in Delta Dunarii si in zone inedite de litoral, constituindu-se in noi statiuni turistice ce vor completa si divesifica oferta actuala", declara Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta. "Vom constata dezvoltarea in diferite areale lacustre a unor oferte turistice neconventionale, printre care sporturile nautice, scufundarile. In zona montana, se vor agrega noi proprietati in detrimentul unor areale schiabile, se vor amenaja si reamenaja parti si sisteme de transport prin cablu", mai declara Marasoiu. Mutatii sunt previzionate si in structura capacitatilor de cazare situate pe litoral, fiind asteptata o crestere a ofertelor pentru gazduirea de evenimente, in efortul de limitare a sezonalitatii cererii. Mai mult, studiul Peacock Hotels atrage atentia asupra faptului ca interesul tour-operatorilor straini fata de hotelurile autohtone de pe litoral, in crestere datorita perspectivei de intregrare in UE, poate fi afectat de "masura in care acestea pot raspunde criteriilor de calitate a spatiilor si a respectarii standardelor operationale solicitate".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *