Stiri si noutati

Rom?nia a negociat cu UE o serie de facilitati pentru productia de zahar, incep?nd cu 2007

O serie de decizii privind reforma productiei zaharului in Uniunea Europeana au fost luate, la Bruxelles, in perioada 22 – 24 noiembrie, iar in acest context Ministerul roman al Agriculturii a obtinut anumite facilitati in favoarea agentilor economici nationali din industria zaharului, aplicabile din 2007.
Facilitatile obtinute de Romania vizeaza producatorii de sfecla de zahar, procesatorii de sfecla de zahar (fabricile si rafinariile) si producatorii de izoglucoza (indulcitor folosit in industria alimentara, provenit tot din sfecla de zahar si care substituie zaharul).
Pentru producatorii nationali de sfecla de zahar, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a cerut si a obtinut permisiunea ca scaderile de pret la sfecla de zahar sa poata fi compensate din bugetul Romaniei, pe langa compensarile europene (care nu se dau integral de la data aderarii, ci doar in crestere, dupa un numar de ani), pana la un nivel total similar compensarilor ce se acorda in Uniunea Europeana. UE a decis sa reduca preturile de referinta la sfecla de zahar in contextul competitiei globale de pe piata.
Pentru procesatorii de sfecla de zahar, Ministerul Agriculturii a reusit sa mentina posibilitatea ca, in primii doi ani de la data aderarii (2007 si 2008), Romania sa importe in continuare zahar brut pentru procesare de pe terte piete, la preturi scazute, conform acordurilor comerciale ale Romaniei, astfel incat costurile la procesatori sa nu creasca brusc odata cu intrarea in sistemul de importuri de zahar brut al UE , care este mult mai scump.
De asemenea, procesatorilor nationali care raman pe piata li se redistribuie 25 la suta din cota de zahar ale unitatilor care se vor inchide in conditiile in care acestea nu vor supravietui pe piata.
Potrivit Ministerului Agriculturii, propunerea europeana initiala a fost de pierdere a cotei de zahar de catre Romania pentru unitatile care se inchid. Pentru producatorii de izoglucoza, Ministerul Agriculturii a obtinut majorarea treptata a cotei actuale, de la 9.000 de tone anual la 15.000 de tone, intr-o perioada de trei ani de zile. Majorarea cotei este utila producatorilor romani de izoglucoza, care au capacitate de productie de peste 9.000 de tone.
De asemenea, tot pentru producatorii romani de izoglucoza, Ministerul Agriculturii a obtinut o reducere la jumatate a taxei pentru fondul european de restructurare a industriei zaharului. Uniunea Europeana a instituit acest fond pentru a face fata inchiderilor prognozate de fabrici de zahar pe teritoriul UE si cheltuielilor aferente (ecologizare, conversie de spatii etc).
Romania a primit o cota de zahar de 109.000 tone incepand cu 2007, cantitate din care se produce doar jumatate in momentul de fata.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *