Stiri si noutati

Rom?nia si Bulgaria au nevoie de peste 30 de ani sa egaleze tarile UE

Trimisii speciali Rompres, George Andrei si Marcu Paraschiv, transmit: Romania si Bulgaria au nevoie de o perioada de 33 si respectiv 31 de ani, dupa aderare, pentru a putea ajunge la 75 la suta din venitul mediu pe locuitor al tarilor Uniunii Europene, arata un studiu prezentat, marti, la Viena, de vicepresedintele Camerei Federale de Comert a Austriei, Heinz Kogler, intr-o Conferinta economica organizata de Forum Invest.
Potrivit studiului, Polonia are, de asemenea, nevoie de o perioada de 33 de ani, pentru a se apropia de nivelul venitului pe locuitor din UE, urmata de Lituania, cu 30 de ani si Letonia, cu 25 de ani.
Studiul apreciaza ca Ungaria are nevoie de numai sapte ani, Cehia de sase ani, iar Slovenia se afla deja la standardele UE 15.
Studiul prezentat de Kogler arata ca "in Romania cresterea economica a incetinit, dar ramane in continuare un mediu macroeconomic robust. Inflatia si ratele de schimb raman in continuare principalele probleme”.
Fostul ministru de finante, Daniel Daianu, a criticat studiul, aratand ca asemenea aprecieri si termene "pot crea o imagine negativa, nu doar in randul populatiei, care se va speria de asemenea perspective, dar si in randul investitorilor, care privesc altfel ritmul de crestere al tarilor regiunii sud-est europene”.
Referitor la schimburile comerciale ale Austriei cu tarile Europei Centrale si de Est, studiul arata un deficit de doua miliarde euro.
Exporturile totale ale Austriei in aceasta regiune au ajuns la 89,8 miliarde euro /crestere de 12,7 la suta fata de 2004/, iar cu tarile sud-est europene au crescut cu 7,4 la suta. Importurile din zona sud-est europeana au reprezentat 10 la suta din totalul importurilor de 91 de miliarde euro, la 30 septembrie, a aratat Kogler.
Studiul arata, pe de alta parte, ca Romania se afla pe primul loc in regiune la investitiile straine directe, cu o valoare de 821 milioane euro, urmata de Bulgaria, cu 723 milioane euro si Cehia, cu 337 milioane euro.
Coordonatorul Pactului de Stabilitate a facut o caracterizare a atractivitatii investitiilor in regiune pentru Austria, spunand ca in "meniul” zilnic al investitorilor austrieci "Ungaria reprezinta supa, Romania felul principal, iar Cehia desertul”.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *