Stiri si noutati

Rom?nia vizeaza cresterea exporturilor in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana

In perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, economia romaneasca trebuie sa urmareasca cresterea exporturilor, a declarat miercuri ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

Prezent la Targu Mures cu ocazia unui seminar dedicat evolutiei economiei romanesti in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, Winkler a spus ca "potrivit angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, si consfintite in textul Tratatului de Aderare, este exclusa aplicarea unor masuri de limitare administrativa a fluxurilor de import. In acesta situatie, directia principala de actiune trebuie sa vizeze cresterea exporturilor."

Pentru a indeplini acest obiectiv si contracararea efectelor deficitului comercial, Romania va intensifica dialogul cu patronatele si asociatiile profesionale ale exportatorilor. "Dialogul cu exportatorii ne vor permite identificarea de noi posibilitati de stimulare a activitatilor de export", a explicat Iuliu Winkler.

Ministrul Delegat pentru Comert a mai precizat ca in zilele urmatoare va fi finalizat proiectul Strategiei Nationale de Export, un document elaborat in parteneriat public privat, cu toti actorii economici interesati. Proiectul Strategiei Nationale de Export va fi lansat in dezbatere publica la inceputul lunii septembrie, dupa definitivarea dezbaterii. Strategia va fi adoptata prin Hotarare de Guvern.

Seminarul a deschis Festivalul Studentesc Peninsula care se desfasoara in perioada 27 – 31 iulie 2005 la Targu Mures. Festivalul Studentesc Peninsula este la cea de-a III – a editie, la care organizatorii estimeaza ca numarul participantilor se va ridica la aproximativ 40.000.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *