Stiri si noutati

Rompetrol a prezentat presedintelui Rom?niei trei solutii pentru scaderea pretului carburantilor

Rompetrol Rafinare Constanta a prezentat marti trei solutii prin care pretul produselor petroliere ar putea fi scazut, potrivit unei declaratii facuta marti de presedintele si directorul general al Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, dupa intalnirea cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Ca prima solutie, Dinu Patriciu a evidentiat operarea, de catre Rompetrol, a conductelor dintre Midia si Constanta (22 km), distanta pe care plateste acum sapte USD/to, inclusiv "pierderile", respectiv furturile. Operatorul actual afirma in scris ca nu poate opera aceste conducte.
Micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei (13 USD/MW) la un nivel rezonabil, comparabil cu cel din Uniunea Europeana (2 – 2,5 E/MW), este o alta solutie prezentata de Rompetrol.
De asemenea, Rompetrol sustine egalizarea accizelor la benzina si motorina, intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale, precum si alte masuri de combatere a evaziunii fiscale si contrafacerii produselor petroliere, care sa micsoreze semnificativ cota pietei negre si sa o creasca pe cea a producatorilor legitimi.
”Aceste solutii prezentate de Rompetrol au fost pozitiv primite de Presedintele Romaniei, care ne-a promis sprijin pentru rezolvarea lor”, a afirmat Dinu Patriciu.
In opinia reprezentantilor Rompetrol, efectul asupra preturilor ar putea fi o scadere cu 8 – 9 la suta. Anterior, Rompetrolului i s-au cerut solutii pentru optimizarea preturilor produselor petroliere, dat fiind avantajul pe care Romania il are: titeiul propriu care acopera circa 45 la suta din consumuri (65 la suta in cazul benzinei si motorinei).
?eful statului s-a intalnit marti, la Palatul Cotroceni, cu reprezentantii principalelor societati din industria petroliera care opereaza pe piata interna: Lukoil, Petrom-OMV, RAFO si Rompetrol.
Intalnirea a avut drept scop informarea reciproca privind solutiile pe care societatile din industria petroliera le propun pentru ca structura vanzarilor de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile acestora sa tina seama de faptul ca Romania este o tara cu resurse interne de titei cu un cost scazut la extractie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *