Stiri si noutati

Rompetrol Downstream va dubla numarul benzinariilor proprii

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol, estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de 240 milioane USD, dupa ce, in 2002, aceasta a fost de 154 milioane USD. In primele cinci luni ale acestui an cifra de afaceri s-a situat la nivelul a 80 milioane dolari, pentru urmatoarele sapte luni previzionandu-se de doua ori mai mult, respectiv 160 milioane dolari. Potrivit Rompetrol Downstream, profitul operational realizat in acelasi interval de cinci luni este de 1,6 milioane dolari si se estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, acesta va creste pana la 5,5 milioane de dolari. Profitul operational realizat anul trecut a fost de 3,3 milioane dolari.

Lanturi de benzinarii spre Ardeal

Strategia de dezvoltare a Rompetrol Downstream prevede dublarea numarului actual de statii proprii pana in decembrie – cand vor fi operate 100 de benzinarii Rompetrol si alte 120 cu contracte de vanzare exclusiva – si extinderea, in mai putin de un an, a retelei sale la nivel national. Pana in prezent, zonele traditionale de operare au fost situate in sud, sud-estul tarii, insa dezvoltarea lantului de benzinarii se face acum spre Oltenia, Banat si spre zona de nord-vest, respectiv Ardeal si Maramures. Vor fi deschise statii la Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Caransebes, Resita, Timisoara, Arad, Deva, Oradea, precum si la Satu Mare, Baia Mare, Zalau, Cluj si Alba Iulia. Efortul investitional estimat pentru constructia noilor statii este de circa 35 milioane USD. Potrivit grupului, dezvoltarea retelei de benzinarii a fost posibila si ca urmare a majorarii productiei Rafinariei Petromidia Navodari, aflata in portofoliul Rompetrol. Cantitatea de titei procesata s-a majorat cu 2,65 milioane tone, de la 1,15 milioane tone inainte de privatizare, in 2000, la 3,8 milioane tone in 2003. Pentru acest an, Rompetrol estimeaza o crestere cu 700.000 de tone fata de 2002.

Standard euro la preturi romanesti

O data cu introducerea gamei complete de benzine si motorine ecologice la standarde europene, Rompetrol Downstream a inregistrat, in numai o luna, o crestere a vanzarilor cu 15%. Sub sloganul "Standard Euro la preturi romanesti", grupul Rompetrol a lansat o gama completa de carburanti ecologici, ai caror parametri de calitate corespund in totalitate standardelor europene. Astfel, de o luna, in benzinariile companiei, precum si in cele peste 100 de statii de distribuitori din tara s-au comercializat carburanti Premium E Plus, Euro Standard fara plumb, Euro Plus fara plumb, Euro Super 98 fara plumb, Euro Motorina si Euro Super Motorina.

Toti acesti carburanti ecologici sunt calitativ superiori, fiind tratati cu aditivi care asigura curatenia motorului, scad procentul de gaze toxice eliminate in atmosfera si, nu in ultimul rand, micsoreaza consumul. "Pana in acest moment, pe piata romaneasca nu s-au vandut asemenea carburanti. Insa, incepand din 2005, in vederea integrarii, Romania va trebui sa aiba capacitatea de a se ridica la standardele impuse de piata europeana a produselor petroliere. Noi am atins deja acel nivel de calitate si performata. In prezent, pornind de la trei statii si o rafinarie depasita tehnic, am ajuns sa producem carburanti cu o calitate superioara, ce respecta suta la suta standardele europene", a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *