Stiri si noutati

Rompetrol solicita o investigare de urgenta

Conducerea companiei Rompetrol a formulat si va depune o plangere penala in vederea tragerii la raspundere a persoanelor care au pus la dispozitia unui concurent al rafinariei Petromidia, in cadrul unui proces civil, documente confidentiale din dosarul de cercetare Petromidia.
Cerem investigarea de urgenta a modului in care documente confidentiale privind ancheta declansata impotriva Rompetrol au fost trecute unor firme ce il folosesc pentru hartuiala juridica la adresa companiei noastre. Aceste informatii, obtinute ilegal, sunt folosite pentru ducerea la indeplinire a amenintarilor de santaj impotriva grupului Rompetrol, incepute in martie 2004, odata cu publicarea acelui infam document pe care presa l-a numit Raportul Talpes, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.
Acesta a subliniat ca, in acelasi timp cu desfasurarea investigatiei in cazul Rompetrol, firma Faber Invest a deschis 11 procese civile, contestand hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor, ale Consiliului de Administratie, majorari de capital etc. La ultimul dintre acestea, Faber a inclus in dosarul inaintat tribunalului o anexa ce contine un document confidential realizat in 2004 de Parchetul National Anticoruptie. Documentul este datat mai-septembrie 2004, data la care PNA a anuntat ca nu va continua investigatia.
Semnatarul documentului este procurorul Adriana Cristescu, care ulterior s-a mutat la DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) si continua investigarea a 14 fosti si actuali manageri ai Rompetrol (…). Acest document a fost folosit pentru sustinerea procesului civil intentat de Faber (…). Vrem sa se afle cum a ajuns acest document la dosar, cum a ajuns la Faber si ce legatura exista intre autoritatile ce ancheteaza cazul si Faber, a spus Patriciu, adaugand ca reprezentantii legali ai grupului au cerut de sapte ori documentul si nu li s-a dat niciodata.
Presedintele Rompetrol a precizat, de asemenea, ca documentul nu a fost facut public, ci a fost folosit in actiunea civila intentata de Faber Invest impotriva grupului.
Phil Stevenson, vicepresedintele Rompetrol, a subliniat, la randul sau, ca de existenta acestui document la dosar a aflat abia in urma cu doua zile si si-a exprimat indoiala ca managerii grupului Rompetrol pot avea un proces corect, in conditiile in care acest document pare sa arate ca exista o legatura intre interesele procurorilor si cele ale companiei Faber. El a subliniat ca Rompetrol va acorda Adrianei Cristescu prezumtia de nevinovatie, desi acest document a fost semnat de ea si acum se afla la Faber Invest.
Potrivit afirmatiilor lui Obie Moore, reprezentantul firmei de avocatura angajata de Rompetrol in procesul international intentat impotriva statului roman, conducerea grupului solicita respectarea drepturilor sale si orice ancheta sau proces sa se desfasoare corect, rapid si transparent.
Este clar ca potrivit legilor internationale, dar si celor romanesti, PNA si Procuratura sunt obligate sa pastreze confidentialitatea in cazurile pe care le ancheteaza, ceea ce inseamna ca trebuie respectat dreptul prezumtiei de nevinovatie. Acesta este inca un exemplu in care drepturile sunt incalcate si violate, a spus Moore.
Firma Faber este actionar minoritar la Rompetrol Rafinare si a deschis un proces impotriva RRC si Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, urmarind anularea contractului de privatizare din octombrie 2000 a rafinariei Petromidia si, aparent, returnarea pachetului majoritar de actiuni catre statul roman, cu scopul de a fi licitate din nou.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *