Stiri si noutati

Romtelecom ataca in instanta amenda Consiliului Concurentei

Arpad Dobre

"Romtelecom considera ca amenda de 24 milioane de dolari data de Consiliul Concurentei este nedreapta, fiind cea mai scandaloasa amenda data vreodata in Romania, si o va contesta in instanta", a declarat, joi, directorul general al societatii, Panagiotis Kargados.

Consiliul Concurentei a luat aceasta masura dupa ce a constatat ca Romtelecom ar fi facut concurenta neloiala in defavoarea Global One Communication. Romtelecom si firma franceza Transpac au infiintat in 1993 – data la care in Romania nu exista o lege a concurentei – societatea pe actiuni Global One Communication Romania, cu obiect principal de activitate transmiterea electronica de date, inclusiv servicii de Internet. La data incheierii asocierii, in 1993, a fost introdusa o clauza in contract prin care cei doi actionari ai Global one Communication Romania se obligau sa nu desfasoare, pentru o perioada de 10 ani, activitati aflate in domeniul de activitate al firmei nou-infiintate. Clauza nu a fost modificata dupa intrarea in vigoare a Legii concurentei, la inceputul anului 1997.

Concurenta neloiala dovedita

Consiliul Concurentei a amendat cele doua firme, in urma unei investigatii intiate in 1999, pentru incalcarea prevederilor articolului 5 din Legea concurentei. Potrivit acesteia, sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatii de agenti economici, orice decizii de asociere sau practici concertate de acestia, care au sau pot avea ca obiect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

Contestare in instanta

"Noi am cerut Consiliului Concurentei ca aceasta clauza, care este in defavoarea Romtelecom, sa fie anulata. Consiliul a verificat de cel putin doua ori clauza si contractul, fara a face obiectii, dar tot ne-a amendat. Vom contesta in instanta atat acuzatia de concurenta neloiala, cat si cuantumul amenzii", a precizat Kargados. El a mai spus ca nicaieri in Europa nu s-au mai dat asemenea amenzi. "In Franta, unde o companie a fost notificata ca a incalcat legea, ulterior fiind stabilita o amenda de doar 2,4 milioane dolari", a spus Kargados.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *