Stiri si noutati

Rosia Montana, intre eficienta si opozitia ecologistilor

Arpad Dobre

Ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, anunta cu mare pompa, la sfarsitul lunii aprilie, lansarea, in acest an, a celui mai mare proiect european din sectorul minier, respectiv inceperea investitiilor pregatitoare pentru proiectul de exploatare a rezervelor de aur si argint de la Rosia Montana. Ministrul declara atunci ca, in prima etapa, vor fi create peste 10.000 de locuri de munca, urmand ca, dupa inceperea efectiva a lucrarilor, sa existe 5.000 de locuri de munca permanente, pentru o perioada de cel putin 20 de ani. Valoarea totala a investitiilor era estimata la 400 de milioane de dolari, iar rezervele certe si probabile au fost evaluate la peste 300 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.

Estimarile finantatorilor

Intre timp, principalul finantator al proiectului, Corporatia Financiara Internationala (CFI)/ Banca Mondiala, a prezentat propriile estimari. Astfel, investitia ar urma sa coste 388 milioane dolari, iar exploatarea se va intinde pe o perioada de 16 ani si va crea 500 de locuri de munca permanente, plus alti 1.500 de angajati indirecti. Totodata, in perioada de constructie si pregatire a exploatarii (doi ani) va fi nevoie de 2.000 de muncitori. Veniturile, estimate de CFI la 150-200 milioane USD/an, vor intra in "buzunarul" societatii Gabriel Resources Ltd Marea Britanie, care este actionarul majoritar (80%) al companiei Rosia Montana Gold Corporation SA. La suma amintita se vor mai adauga alte 130 milioane dolari, reprezentand totalul dividendelor pe care le va obtine Minvest Deva, care detine 19,31% din actiuni.

Ne vindem tara, dar scump

CFI a identificat si o serie de probleme ramase in suspensie, care vor implica unele costuri suplimentare. Astfel, desi proiectul initial prevede ca 879 de gospodarii din zona ar trebui stramutate, directorul general al Rosia Montana Gold Corporation, Gabriel Dumitrascu, spune ca societatea are in vedere stramutarea a doar circa 300 de gospodarii, aflate in zona de interes a proiectului. Cat priveste diferenta de pana la 879 de case, Dumitrascu a afirmat ca satenii doresc sa le fie cumparate casele pentru a nu se crea o discriminare, avand in vedere sumele uriase pe care compania le-a platit celor stramutati. "Nu compania le solicita terenurile si casele. Nu avem nevoie de aceste case si aceste terenuri", a precizat Dumitrascu.

Pana in prezent, din cele 300 de case necesare a fi stramutate, pentru mai mult de 80 a fost achitata contravaloarea, iar contractele continua sa se semneze. Preturile sunt deosebit de atractive, de la cateva sute de milioane lei pentru un bordei, la 5-6 miliarde lei, in functie de vechimea casei si terenul aferent gospodariei.

Printre problemele identificate de CFI se numara ridicarea unui iaz de decantare de 180 metri inaltime si umplerea unei vai nelocuite cu deseuri. Cat priveste utilizarea cianurilor, CFI are in vedere utilizarea unor tehnologii de varf, prin care emisia de cianuri sa fie de maximum 1 ppm (parti per milion), fata de maximumul 5 ppm admis de Banca Mondiala.

O alta problema majora pe care o implica proiectul este distrugerea partiala a a proprietatii culturale, fapt des invocat de principalul oponent al proiectului, Fundatia Alburnus Major (numele roman al localitatii Rosia Montana, atestata documentar cu 1.800 de ani in urma). Potrivit reprezentantilor fundatiei, utilizarea tehnologiei de extragere a aurului contravine Declaratiei de la Berlin din 2001, care interzice prelucrarea prin cianurare, ce genereaza deteriorarea ireversibila a ecosistemelor. Totodata, contestatarii afirma ca acest proiect conduce la distrugerea patrimoniului natural, cultural si istoric al unei importante zone a Muntilor Apuseni, aducand o serioasa atingere patrimoniului national. Potrivit altor oponenti ai proiectului, simpatizanti ai Greenpeace si ai Alburnus Major, exploatarea va produce 20 de milioane de tone de minereu pe an, pentru care se vor utiliza 203.200 tone de cianura de sodiu. La Rosia Montana vor fi dezafectate 2.000 de hectare de teren si vor fi stramutate 740 de gospodarii, 138 de apartamente, opt biserici si noua cimitire.

Presiuni asupra Guvernului

CFI s-a angajat recent sa asigure conditiile necesare construirii exploatarii la cele mai inalte standarde si sa se ocupe de managementul mediului, inclusiv al cianurilor. Totodata, CFI promite ca va mobiliza finantari din partea unor donori internationali, dirijand bani, inclusiv catre dezvoltarea economica locala. Toate acestea cu o singura conditie: acea ca Executivul roman sa fie membru activ al parteneriatului tripartit Companie-Guvern-CFI/BM. Totodata, finantatorul cere Guvernului un angajament pe termen lung privind proiectul si elaborarea unui set unic de documente in probleme sociale si de mediu la standarde europene. Nu in ultimul rand, CFI solicita directionarea unei parti corespunzatoare din veniturile aduse de proiect la buget pentru dezvoltarea regiunii si pentru ajutorarea unor muncitori care lucreaza in prezent la Rosia Montana, la Minvest, si care nu pot fi angajati in cadrul noului proiect.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *