Iesirile de capital din Federatia Rusa au atins un nivel record de 33 miliarde dolari (26,862 miliarde euro) in 2004, potrivit unui studiu realizat de agentia internationala de rating Fitch Rating, prezentat de agentia EFE.
Acest proces, in crestere, reflecta neincrederea lumii afacerilor in climatul investitional si inviolabilitatea proprietatii private in Rusia, semnaleaza raportul.
Fitch calculeaza ca iesirile de capital din Rusia insumeaza 100 miliarde dolari in ultimii patru ani si subliniaza ca volumul din 2004 reprezinta cea mai mare cifra inregistrata dupa 1997, an cu o mare prosperitate economica, inainte de declansarea crizei financiare din august 1998, cand Rusia a anuntat incetarea de plati.
Studiul subliniaza ca iesirile de capital au explodat in 2003, odata cu acuzatia fiscala impotriva celei mai mari companii private, Yukos, careia statul i-a cerut retroactiv plata a 28 miliarde dolari si i-a smuls cea mai mare filiala, si ai carei fondatori Mijail Jodorkovski si Platon Lebedev au fost condamnati la noua ani de inchisoare.
Expertii Fitch precizeaza, de asemenea, ca sectorul privat rus, nemultumit de institutiile financiare si regulile de joc din Rusia, in ultimul timp prefera sa ia imprumuturi din strainatate.
"In doi ani, datoria externa a sectorului privat a crescut de mai mult de doua ori, de la 48 miliarde dolari la 106 miliarde dolari la finele anului trecut, ceea ce demonstreaza ca firmele ruse se imprumuta din strainatate, precum si faptul ca isi transfera profitul in paradisuri fiscale, in strainatate, pentru a le tine departe de statul rus.
Ministerul Dezvoltarii Economice si Comertului din Rusia, a alertat, la randul sau, la finele lunii aprilie, ca iesirile de capital din Rusia au atins nivelul record de 19 miliarde dolari in primul trimestru al acestui an.
"Companiile si bancile ruse au scos din tara o suma record in istoria tarii noastre numai in primele trei luni ale acestui an, se arata intr-un raport emis de minister si realizat de Herman Gref.
Potrivit analistilor Fitch, excedentul de cont curent al balantei de plati a Rusiei, precum si rezervele valutare acumulate datorita ridicatelor preturi ale petrolului pe plan mondial, inseamna ca iesirile de capital nu ameninta tara pe termen scurt cu o criza financiara.
In acelasi timp, reprezentantii Fitch precizeaza ca aceasta problema este un simptom clar al unui sistem investitional nefavorabil si ca aceste sume evadate in paradisurile fiscale ar putea fi investite in economia nationala, permitand-i o mai mare diversificare si o crestere a potentialului productiv si a competitivitatii.
Have something to add? Share it in the comments.