Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat, in sedinta din data de 4.12.2002, retragerea autorizatiei de functionare a S.C. Grupul de Asigurari Roman – Grup As SA. Aceasta sanctiune, aplicata prin Decizia nr. 2677/5.12.2002 a presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a fost luata in vederea promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania si in scopul apararii drepturilor asiguratilor, ca urmare a rezultatelor controlului efectuat de organele de specialitate ale Comisiei.
Transfer de portofoliu
Decizia prevede, totodata, faptul ca SC Grupul de Asi-gurari Roman – Grup As SA va lua masuri urgente pentru realizarea unui transfer de portofoliu de asigurari potrivit prevederilor Legii nr. 32/2000, prin care o parte sau intreaga activitate de asigurare sa fie transferata altui asigurator. In cazul in care nu se realizeaza transferul de portofoliu, contractele de asigurare in curs de derulare vor fi desfiintate, cu restituirea primelor de asigurare incasate integral, proportional cu perioada pentru care nu se va mai suporta riscul.
Suspendare temporara
In urma controlului efectuat de organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si in temeiul art. 39 din Legea nr. 32/2000, Consiliul Comisiei a mai hotarat interzicerea temporara a exercitarii de catre SC Asigurarea Anglo-Romana SA a activitatii de asigurare pentru urmatoarele clase din categoria de asigurari generale:
- asigurari de accidente si boala (inclusiv de munca si boli profesionale);
- asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare;
- asigurari de mijloace de transport aeriene;
- asigurari de mijloace de transport navale (maritime, fluviale, lacustre, canale navigabile);
- asigurari de bunuri in tranzit, inclusiv marfuri transportate, bagaje si orice alte bunuri;
- asigurari de incendiu si calamitati naturale;
- asigurari de daune la proprietati;
- asigurari de raspundere civila a mijloacelor de transport aerian;
- asigurari de raspundere civila a mijloacelor de transport naval;
- asigurari de raspundere civila generala;
- asigurari de pierderi financiare.
De asemenea, in cadrul acelorasi sedinte, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat sesizarea organelor in drept potrivit dispozitiilor legale in vigoare ca urmare a savarsirii de catre SC Asigurarea Anglo-Romana SA a doua infractiuni, respectiv practicarea activitatii de asi-gurari de viata fara autori-zarea Comisiei, precum si a activitatii de intermediere – activitate nepermisa societatilor de asigurare.
Capitalul social – o problema
Intr-un comunicat de presa, primit la redactie, CSA precizeaza faptul ca se mentine sanctiunea aplicata SC "Compania Internationala de Asigurari" SA, respectiv suspendarea temporara a exercitarii activitatii de asigurare pana la reglementarea situatiei capitalului social.
Decizia de sanctionare nr. 2636/11.10.2002 a fost emisa in baza hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 19.09.2002 si in conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supraveghere a asigurarilor.
Din evidentele societatii rezulta ca aceasta nu a mai emis polite din data de 1.08.2001, iar la data de 30.06.2002 nu mai avea contracte in derulare si nici nu inregistra daune avizate si nelichidate.
Have something to add? Share it in the comments.