Stiri si noutati

Scaderea tarifelor de interconectare nu afecteaza investitiile Romtelecom

Cea mai importanta masura de reglementare luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii /ANRC/, in 2005, pentru dezvoltarea competitiei a fost fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare a Romtelecom, a declarat miercuri presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu.
Aceasta masura va duce la cresterea diversitatii si calitatii ofertelor pentru consumatorii de telefonie fixa si va conduce la ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si, indirect, la cresterea numarului de abonati la telefonie fixa, a spus Georgescu.
"Tarifele de interconectare practicate de Romtelecom sunt in prezent printre cele mai mari din Europa si, daca operatorul nu vrea sa renunte la ele, este pentru a tine competitia la distanta", a precizat Georgescu.
ANRC a impus Romtelecom tarife de interconectare orientate pe costuri, permitand operatorului acoperirea cheltuielilor, precum si o marja de profitabilitate de 15,24 la suta, printre cele mai mari de pe continent, mai mare decat in Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si chiar Polonia. Presedintele ANRC a explicat ca prin scaderea veniturilor din interconectare, Romtelecom pierde, in realitate, doar veniturile pe care in prezent le obtine in mod nejustificat prin practicarea unor tarife nefundamentate pe costuri, pe care, in cele din urma le suporta fiecare cetatean din buzunarul sau.
Totodata, ANRC saluta decizia Consiliului de Administratie al Romtelecom de a investi 500 de milioane de euro in reteaua de tip NGN, decizie anuntata de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, membru in CA al Romtelecom. "Acest lucru dovedeste, o data in plus, ca scaderea tarifelor de interconectare nu afecteaza planurile de investitii ale operatorului de telefonie fixa," a declarat Dan Georgescu.
Presedintele ANRC a mai adaugat ca intre institutiile statului cu atributii in piata de comunicatii exista o colaborare excelenta si o coordonare permanenta, in masura in care acest lucru nu contravine legislatiei in vigoare si necesitatii de a separa functia de reglementare de functia de administrare a actiunilor pe care statul le detine in companiile de pe piata.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *