Stiri si noutati

Scandal intre actionarii minoritari si CNVM

Modificarea legislatiei privind delistarea societatilor care sunt detinute in proportie de 90% de un singur actionar a determinat un scandal intre actionarii minoritari si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Astfel, Asociatia Actionarilor din Romania (AAR) a anuntat ca va ataca in justitie deciziile CNVM daca va autoriza ofertele publice de preluare lansate de actionarii majoritari in vederea inchiderii societatilor. Motivul il reprezinta incalcarea de catre majoritari a criteriilor de pret reglementate prin Ordonanta de Urgenta 28/2002, privind valorile mobiliare. "Derularea ofertelor publice de preluare, altfel decat prin respectarea prevederilor articolului 138 din OUG 28/2002 reprezinta o incalcare a legislatiei in vigoare si rugam CNVM sa suspende aceste proceduri. In caz contrar, vom ataca in justitie deciziile de autorizare. Va fi ceva foarte costisitor din care nu va castiga nici piata, nici actionarii minoritari si nici majoritarii", a declarat Gratiela Iordache, director executiv al AAR.

Mai multi actionari care detin peste 90% din capitalul unei societati au publicat anunturi de intentie privind lansarea ofertelor publice de preluare in vederea inchiderii societatii, fara a include criteriile de pret cuprinse in articolul 138 din OUG 28/2002, motivand ca aplicarea acestuia a fost amanata pana la data de 1 decembrie a.c. In varianta initiala a OG 28/2002, actionarii care detin mai mult de 90% din titlurile emise de o societate erau obligati sa lanseze o oferta publica de preluare a intregului pachet de actiuni in vederea delistarii ulterioare a companiei, pana la data de 10 octombrie.

La interventia unor actionari straini care aveau participatii de peste 90% in companii mari din Romania, Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 122/2002 pentru modificarea articolului 138 din OUG 28/2002. Actionarii minoritari sustin ca prin aceste modificari a fost amanata doar data la care intra in vigoare obligativitatea lansarii ofertei publice de preluare, insa criteriile de stabilire a pretului minim sunt obligatorii in continuare. (M.G.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *