Stiri si noutati

Schimburile comerciale romano-chineze s-au cifrat la circa 1,4 miliarde dolari

Volumul schimburilor comerciale romano-chineze au atins 1,4 miliarde dolari in 2004, a declarat joi, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Excelenta Sa dl Xu Jian.

"Desi acest volum este destul de mare, eu cred cu siguranta ca exista un potential mult mai mare in ceea ce priveste relatiile comerciale intre China si Romania", a spus ambasadorul Xu Jian.

Domnia sa a precizat ca volumul schimburilor comerciale romano-chineze a cunoscut in ultimii ani o majorare in medie cu 30 la suta pe an, in 2004 schimburile comerciale intre cele doua tari crescand cu 40 la suta fata de 2003. 

 "Pentru investitorii din Romania exista posibilitati de a investi in masivul proiect de dezvoltare a regiunilor de Vest si Nord din China, in timp ce investitorii chinezi vor reusi, prin investitiile in Romania, sa aiba un mai mare acces pe piata europeana dupa aderarea Romaniei", a spus Xu Jian.

Presedintele Grupului de Afaceri Romano-Chinez, Viorel Pana, a declarat ca Grupul a fost creat nu doar pentru a dezvolta investitiile chineze in Romania, ci si pentru a sustine crearea unor companii mixte, care sa permita o crestere a schimburilor comerciale bilaterale.

Companiile chineze au investit aproximativ 170 milioane dolari in Romania, in 2004. Potrivit participantilor la forum, proportia in ceea ce priveste schimburile comerciale este de 1 la 5 in favoarea Chinei, care a efectuat in Romania exporturi in valoare de 1,2 miliarde dolari in 2004.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *