Stiri si noutati

Schimburile comerciale rom?no-croate au crescut cu peste 60 la suta in 2004

Schimburile comerciale romano-croate au atins circa 259,5 milioane dolari, in 2004, in crestere cu aproape 61 la suta fata de 2003, iar croatii doresc consolidarea relatiilor bilaterale cu Romania, apreciaza consilierul comercial al Croatiei la Bucuresti, Mario Martinovic.

"Comertul bilateral arata un trend crescator, totusi consider ca potentialul de cooperare dintre cele doua tari nu a fost utilizat suficient, existand posibilitati de a imbunatati relatiile", a declarat pentru Rompres, Mario Martinovic.

In primele cinci luni ale anului 2005, schimburile bilaterale au fost de 96,123 milioane dolari, cu un sold de circa 55 milioane dolari in favoarea Romaniei (exporturile romanesti au fost de 70,46 milioane dolari, iar importurile s-au cifrat la 25,65 milioane dolari.

"Cred ca este necesara consolidarea relatiilor economice, in special in domeniul energetic, in transporturi si infrastructura", a adaugat Martinovic.

La sfarsitul anului 2004, in Romania erau inregistrate numai 82 de societati mixte romano-croate, cu un capital investit de 1,237 milioane dolari (investitii directe), Croatia ocupand locul 76 in clasamentul investitorilor straini.

 "Noi suntem interesati de imbunatatirea relatiilor de afaceri, prin crearea unor conditii de cooperare in special domeniul industriei de automobile, in industria constructoare de vapoare, in productia de motoare pentru vapoare, dar si de includerea Croatiei intr-un program regional de transfer de electricitate, gasirea unor noi rute de transport de marfa si pasageri pe calea ferata si infiintarea unei linii aeriene care sa lege Bucurestiul de Zagreb", a precizat Martinovic.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *