Stiri si noutati

Schimburile comerciale rom?no-spaniole vor depasi un miliard euro, in 2005

Schimburile comerciale romano-spaniole vor depasi un miliard euro, in 2005, dar Romania prezinta inca aspecte care descurajeaza marile investitii, apreciaza consilierul comercial al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, Rosa Maria Sanchez Yebra Alonso.

 "Ne asteptam ca, in 2005, schimburile comerciale sa depaseasca valoarea de 1.000 milioane euro, tinand cont ca in primele sase luni ale anului s-a inregistrat o crestere cu 50 la suta a acestora, fata perioada similara a anului trecut", a declarat pentru Rompres Yebra Alonso.

Totusi, in opinia acesteia, mai exista inca aspecte care descurajeaza marile investitii, precum "nesiguranta cadrului legal, care nu favorizeaza investitiile pe termen mediu si lung, sau birocratia in sistemul public".

La sfarsitul anului 2004, schimburile comerciale romano spaniole s-au cifrat la 853 milioane euro, cu 30 milioane euro mai mult decat in 2003, volumul total al investitiilor cu capital spaniol fiind de 138,8 milioane euro (locul 16 in ierarhia investitorilor straini). 

 "Romania este totusi o piata interesanta pentru investitorii spanioli, atat din punct de vedere al comertului cat si al investitiilor, iar pe masura ce ajunge din urma standardele Uniunii Europene, investitorii spanioli privesc Romania ca pe o piata strategica din regiunea sud-est europeana", a adaugat oficialul spaniol.

Potrivit acesteia, investitiile spaniole s-au focalizat in special pe proiecte de greenfield, punand accentul pe industria componentelor de automotive (motoare cu ardere interna), industria procesarii produselor agroalimentare, prelucrarea lemnului, dar si a echipamentelor electrice si electronice.

"Exista proiecte majore pentru viitor in construirea unor parcuri industriale sau de distractie cu facilitati comerciale, precum si in sectorul energetic sau achizitionarea de terenuri pentru agricultura", a precizat Yebra Alonso.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *