Stiri si noutati

Sebastian Bodu, presedintele ANAF: ?Banii de la RAFO Onesti se afla in paradisuri fiscale si ma indoiesc ca vor fi recuperati?

"Banii de la RAFO Onesti se afla in paradisuri fiscale. Ma indoiesc ca vor fi recuperati (de catre stat – n.r.)", a declarat, ieri, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. El crede ca statul nu va recupera mare lucru dupa declansarea procedurii de faliment a RAFO, dar spune ca nici conversia datoriilor in actiuni nu este mai profitabila pentru stat. "Faci conversie a datoriilor in actiuni atunci cand este vorba de o societate ca soarele pe cer", a declarat Bodu. Hotararea din aceasta saptamana a instantei brasovene care a dat castig de cauza ANAF "confirma faptul ca noi suntem creditori, si nu actionari", a afirmat seful ANAF, care spune ca acest lucru este un semnal bun, mai ales ca pe rol mai sunt inca noua litigii.

Evaziune de 300-400 milioane euro din tigari

Piata neagra a tigarilor este estimata la 300-400 milioane de euro anual, ceea ce reprezinta 30-40% din vanzari, a mai declarat Bodu, care a anuntat declansarea unui control masiv la 19 producatori de tigarete din tara. El spune ca, in cele numai cateva zile de controale la cei 19 antrepozitari autorizati pentru productia de tutun, s-au conturat deja "rezultate partiale incurajatoare". Fiscul a descoperit, practic, "diferente semnificative" intre ce era inregistrat in evidentele contabile si ceea ce se afla in stocuri. Totusi, seful ANAF nu a putut oferi un procent estimativ de crestere a evaziunii la tigari fata de anul trecut.

Pe de alta parte, Bodu spune ca incasarile din accizele la tigari au crescut in primele luni ale acestui an cu 9% fata de perioada similara din 2004, dar in acelasi timp se constata o scadere a veniturilor din accizele la tigarile ieftine, care au crescut cel mai mult in acest an. ANAF propune tuturor producatorilor de tigari un protocol menit sa contribuie la micsorarea evaziunii produse din cauza contrabandei sau a contrafacerilor, care va statua schimbul de informatii privind cazurile de transporturi de produse de contrabanda sau contrafacute.

De cealalta parte, ANAF va acorda, cu respectarea legii, asistenta si sprijin pentru sustinerea investigatiilor producatorilor privind atingerile aduse marcilor. In alta ordine de idei, Bodu a mai informat ca, la cererea parchetului, controlul Fiscului s-a extins, acum o luna, la circa 40 de firme care au legatura cu Omar Hayssam. (Carmen Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *