Potrivit unui studiu comandat si platit de Agentia Americana de Dezvoltare Internationala (USAID), Romania are o serie de optiuni strategice de privatizare a sectorului energetic, cea mai importanta fiind reunificarea anumitor unitati de productie a energiei electrice in patru entitati. Reprezentantii Hunton & Williams (H & W), firma care a efectuat studiul, spun ca aceasta optiune asigura o concurenta eficienta pe piata energiei (fapt inexistent deocamdata in Romania) si creeaza cadrul necesar atragerii investitiilor de capital in acest sector. Studiul nu are in vedere introducerea minelor de carbune in cele patru entitati.
Evaluari, capacitati, costuri
Julia Weller, reprezentant al H & W, a precizat ca la baza studiului privind Romania au stat 265 de analize ale privatizarilor efectuate de 41 de state in ultimii ani si, in urma efectuarii unei medii, a rezultat un cost al privatizarii de 125.000 USD pe un MW putere instalata.
In ceea ce priveste Romania, studiul are in vedere privatizarea a 12.808 MW putere instalata, dintr-un total de peste 16.600 MW (nuclear – 705 MW, hidro – 5.402 MW, termo – 10.523 MW). Teoretic, calculul matematic arata ca privatizarea celor aproape 13.000 MW ar putea costa peste 1,6 miliarde USD, dar valoarea reala va fi data dupa evaluarea corecta a tuturor activelor unitatilor ce vor fi scoase la vanzare.
Propuneri concrete
Concret, H & W recomanda patru tipuri de entitati. Primul tip ar trebui sa fie constituit pe o centrala importanta, eficienta, pe carbune, cum este cea de la Turceni. Al doilea tip il reprezinta o entitate formata in jurul unui complex hidroelectric de anvergura, tip cascada, cum este cel de la Ramnicu Valcea.
O alta propunere vizeaza infiintarea unei entitati constand mai ales din unitati de productie pe baza de petrol si gaze, pe modelul celor de la Iernut, Brazi, Borzesti si Bucuresti Vest. In fine, H & W mai propune realizarea unei combinatii echilibrate intre diversi combustibili si productie hidro, respectiv un CET (ca la Rovinari) si patru hidrocentrale.
Sigur, punerea in practica a oricarei entitati presupune diverse costuri, inclusiv sociale. H & W recomanda constituirea unui fond de atenuare a impactului social, de 50-75 milioane USD, pentru sustinerea unor programe gen microcredite, recalificare, plati compensatorii timp de 24 luni etc. (A. Dobre)
Have something to add? Share it in the comments.