Stiri si noutati

Sezonul estival 2005 este total compromis, din cauza demolarilor de pe litoral

Stefan Etves

Razboiul politic intre Primaria municipiului Constanta si Ministerul Mediului va duce la absenta, in acest an, a constructiilor pentru agrement si comercializare a bauturilor racoritoare de pe plaje. Aceasta in pofida faptului ca durata constructiei unui astfel de obiectiv este de numai 2-3 saptamani. "In conformitate cu Planul Urbanistic de Detaliu Mamaia 2001, este prevazut un beach-bar la fiecare 2.500 metru patrat de plaja", ne-a precizat Radu Mazare. Reprezentantii Directiei Apele Romane Dobrogea-Litoral (DADL) sustin ca amplasarea unor noi beach-baruri "a fost doar o propunere", lasand in sarcina primarului rezolvarea problemei.

"Apele Romane Dobrogea-Litoral doar a propus construirea acestor beach-baruri. Este decizia Primariei orasului Constanta daca se vor construi sau nu", ne-a declarat purtatorul de cuant al DADL, Paula Anghel. Potrivit acesteia, Apele Romane Dobrogea-Litoral a demolat constructiile de pe plaje fara autorizatie. "Nu am avut nevoie de autorizatie pentru demontarea constructiilor provizorii. Autorizatiile de amplasare au expirat pe data de 15 septembrie 2004. Constructiile de pe plaja, conform legii apelor, trebuie sa fie demontabile, din lemn sau stuf", a spus Paula Anghel.

Mazare: Doar Guvernul poate schimba legea

In replica, primarul Radu Mazare a declarat ca nu va autoriza constructia unor noi beach-baruri pe plaja, intrucat acest lucru ar fi ilegal. Mazare spune ca va da aceste avize numai in cazul in care Executivul va modifica Legea 597/2001, care interzice efectuarea de constructii pe plaje in perioada 15 mai-15 septembrie, in perioada in care sezonul este deschis. Edilul a mai spus ca va da, totusi, autorizatiile, in cazul in care prefectul Judetului Constanta, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, ii va solicita sa elibereze aceste avize. Cu alte cuvinte, doar pe propria raspundere a prefectului, care ar incalca legea. "Am solicitat un punct de vedere scris, atat Prefectului Judetului Constanta cat si Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism, privind aceasta neconcordanta intre cadrul legal existent si masurile pe care le presupune noua strategie pentru turism, pentru acest sezon estival", ne-a spus Mazare.

Crivtonencu: Nu am puterea sa schimb legi

Intrebat daca poate interveni pentru a-l indupleca pe primar, presedintele ANT, Marius Crivtonencu, ne-a declarat ca nu are puterea sa schimbe legi. "Noi nu putem schimba legea, trebuie rezolvat totul in limita legii", a spus Crivtonencu.

Reprezentantii hotelierilor de pe Litoral sustin ca demolarea constuctiilor de pe plaja va duce la compromiterea sezonului estival numai dintr-un anumit punct de vedere. "Turistul va avea mai mult de mers. Restaurantele vor avea de castigat, iar vanzatorii ambulanti vor invada plaja. Banii bagati in constructiile care au fost demolate s-au pierdut", ne-a declarat directorul unui hotel de pe Litoral. Acesta a precizat ca pe plaja nu exista la aceasta ora nici un salvamar. "Sezonul, practic a inceput de la 1 mai, iar pe 11 mai au inceput sa soseasca turistii straini in statiuni. Noi nu am vazut nici un salvamar pe plaja. Daca ar fi fost, poate nu s-ar fi innecat acel copil la Neptun", a spus managerul.

Cea mai scumpa plaja, la Mamaia

Dupa ce ideea infinntarii, in subordinea Apelor Romane, a unei societati care sa administreze plajele a esuat, autoritatile s-au gandit sa dea plajele in grija hotelerilor. Intr-un comunicat transmis de Directia Apele Romane Dobrogea-Litoral se arata ca cea mai scumpa plaja, in acest sezon, va fi la Mamaia, Neptun si Eforie Nord. "Un metru patrat fara TVA, pe acest sezon, va costa 35.000 lei. La Eforie Sud, Costinesti-Centru, Saturn, Jupiter-Plaja Delfinul, Mangalia-Centru, hotelierii vor plati 23.000 lei/mp" se arata in comunicat.

Cea mai ieftina plaja este la Navodari, Eforie, Olimp, 2 Mai, unde un metru patrat de plaja va costa 4.900 lei. Aceleasi tarife vor fi practicate si la plaja neamenajata din Constanta-oras, Tuzla sau Plaja Modern. "La Vama Veche, Mangalia-Zona Sud, Venus si Cap Aurora un metru patrat de plaja va costa 18.000 lei", se arata in comunicat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *