Stiri si noutati

Sistemul bancar din Rom?nia are potential, dar nu este inca pe deplin pregatit pentru integrarea europeana

Piata serviciilor bancare din Romania are cel mai mare potential din sud-estul Europei, insa nu este pe deplin pregatita pentru transformarile ce urmeaza dupa aderarea la Uniunea Europeana, potrivit presedintelui Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares.
"Romania are cel mai mare potential de crestere din sud-estul Europei, in ceea ce priveste serviciile bancare, dar perioada care urmeaza vizeaza transformari atat de mari si suntem atat de putin pregatiti, incat vom avea mari probleme", a spus Petru Rares, cu ocazia conferintei anuale a Societatii Romane de Economie (SOREC) dedicate competitivitatii bancilor din Romania in vederea integrarii, organizat in colaborare cu IBR si Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ceea ce priveste problemele, Romania va avea dificultati la nivel macroeconomic, fiind incapabila sa primeasca socurile dupa aderare. La fel s-a intimplat, in opinia presedintelui IBR si in tari ca Spania, Portugalia sau Grecia, acolo unde principala problema a fost data de lovitura concurentiala provocata de diferenta de competitivitate.
"Va fi un tsunami si vom fi martorii unor foarte mari socuri, urmand sa asistam si la disparitia unor actori", a spus Rares. Acesta a precizat totodata ca Romania are potentialul cel mai mare de dezvoltare din zona in ceea ce priveste serviciile bancare, iar bancile importante vor cauta orice "portita" de intrare in Romania. De exemplu, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea atrage un pret mai mare decat cel scontat, datorita posibilitatii sale de a intra pe piata populatiei rurale a Romaniei, de circa 10 milioane, iar pretul mare estimat pentru Banca Comerciala Romana (BCR) este un alt exemplu in acest sens.
Rares a explicat ca "Fiecare din cele 15 banci care participa la privatizarea BCR si CEC vor cauta oportunitati de a intra pe piata, daca nu reusesc sa ia una din cele doua banci, si se vor axa pe societatile de credit de consum, societatile de carduri, cele de leasing".
O alta tinta ar putea sa o reprezinte bancile mai mici precum Banca Transilvania, Romexterra, Carpatica, Mind Bank sau Libra Bank. Rares a spus ca studiile acestor banci au relevat ca in 40 – 42 de ani, cit este estimat pentru atingerea nivelului actual din Europa celor 15, volumul total al activelor bancare va atinge 1.188 miliarde euro.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a spus ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca nu doar capacitatea de a cheltui banii care vor veni, dar trebuie sa imbunatateasca capacitatea de a realiza proiecte care sa atraga astfel de fonduri.
"Afluxurile de capital trebuie sa se intalneasca cu o cerere de capital, pentru ca altfel banii care vin nu sunt folositi sau sunt folositi doar la bursa si pot duce la inflatie, care la randul ei provoaca probleme macroeconomice", a spus Lazea.
Acesta a declarat ca, pentru ca Romania sa continue procesul de dezinflatie, care sa faciliteze dezvoltarea economica, in vederea concurentei din UE si a adoptarii euro, tara noastra trebuie sa controleze patru factori.
"Acesti factori sunt ca niste robineti care nu trebuie lasati sa curga in voie astfel incat continutul sa scada prea mult sau sa dea peste margine, si este vorba de politica preturilor administrare, politica salariala, a deficitului bugetar si politica monetara", a explicat Lazea, care a subliniat ca BNR este decisa sa modereze "deschiderea" acestor robineti, in ciuda presiunilor, pentru a atinge o inflatie de trei la suta la nivelul anului 2007.
Presedintele IBR si reprezentanul BNR au precizat ca exista posibilitatea ca pe piata bancara din Romania sa apara banci si mai mari decat cele care au castigat BCR si CEC, si sa preia chiar participatiile acestora.
"Situatia actuala in care ne gasim in lupta cu inflatia este data de faptul ca dezinflatia a inceput foarte tarziu comparativ cu alte tari din regiune, care s-au confruntat si ele cu un proces de explozie a creditului", a spus profesorul Daniel Daianu.
Potrivit unui studiu Austria Creditanstalt, prezentat cu ocazia seminarului, in ultimele achizitii bancare importante din centrul si sud – estul Europei, au fost implicate sase banci croate, trei din Romania si una din Bulgaria. De asemenea, din 10 mari banci europene care au investit in zona, sapte sunt si in Romania (cu exceptia Erste Bank, Intesa si Hypo Alpe – Adria Bank).
La nivel mondial, in ultimii 10 ani, topul bancilor s-a schimbat fundamental, a precizat Valentin Lazea. Astfel, daca initial peste opt banci japoneze se situau in top 10 mondial, acum numai o singura banca din aceasta tara este prezenta in top, in timp ce locul japonezilor a fost preluat de americani, prezenti cu sapte banci in top.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *