Stiri si noutati

Sistemul Educational Informatizat – abordare standardizata si deschisa a informatizarii sistemului de invatamant preuniversitar din Romania

Informatizarea scolii romanesti este o necesitate reala, determinata de patrunderea naturala a tehnologiei informatiei in toate domeniile vietii economice, de necesitatea alinierii educatiei la cerintele economice si sociale si, nu in ultimul rand, de cerintele privind indeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeana.

Recenta dezbatere a Comisiei pentru IT&C din Camera Deputatilor privind rezultatele si perspectivele programului de informatizare a invatamantului preuniversitar a demarat prin precizarea necesitatii de netagaduit a introducerii tehnologiilor informatice in procesul educativ.

Rezultatele planului de actiune e-Europe 2002 pe plan international indica un nivel avansat al utilizarii tehnologiei informatice in scopuri educationale in tarile UE. In vederea alinierii scolii romanesti la tendintele educationale europene, Guvernul Romaniei a initiat cel mai amplu program educational desfasurat vreodata in tara noastra: Sistemul Educational Informatizat (SEI). Ca rezultat al acestui program, in prezent, 1.220 de licee dispun de un laborator informatizat, destinat studiului la toate disciplinele din programa scolara. In fiecare laborator, pe cele 26 de computere performante legate in retea, a fost instalata, alaturi de software-ul de baza (sistemul de operare Windows), software-ul de birotica (Microsoft Office) si programe antivirus, platforma de eLearning AEL dezvoltata de SIVECO Romania, oferind functii educationale, dar si administrative, de secretariat.

In AEL exista acum peste 230 de lectii electronice pentru matematica, fizica, chimie, biologie, tehnologie, geografie, istorie si chiar literatura, materiale create in colaborare cu producatori autohtoni, profesori, elevi, psihopedagogi si designeri.

Echipa de proiect SEI a desfasurat ample activitati de instruire si auditare a profesorilor si administratorilor de sistem. Pana in prezent, au fost instruite peste 14.000 cadre didactice si peste 2.500 administratori de sistem, dupa standarde pedagogice de maxima exigenta.

Expertii comisiei din Camera Deputatilor au apreciat calitatea si efortul depus de compania responsabila de componenta software a proiectului, SIVECO Romania, pentru standardizarea materialelor didactice reunite in AEL, precum si grija pentru respectarea standardelor si tehnologiilor folosite in domeniu la nivel international. "Faptul ca platforma AEL are implementate standardele de interoperabilitate SCORM si IMS este un lucru bun, dar putin cunoscut. Este bine sa existe o unica platforma software la toate scolile din Romania. Acest fapt nu conduce la un monopol de facto in privinta elaborarii de lectii. De aceea, eu recomand companiei SIVECO sa continue sa transmita tuturor producatorilor de continut educational din Romania informatiile privind standardele utilizate. De asemenea, propun companiei SIVECO instituirea unui sistem de certificare tehnica a lectiilor ce urmeaza a fi rulate pe AEL ca unica forma de ingerinta in soft-ul de continutul educational realizat de tert. Aceasta inseamna ca SIVECO isi asuma raspunderea asupra calitatii tehnice a respectivelor produse software, produsele necertificate urmand a fi rulate pe raspunderea producatorilor respectivi", declara in finalul dezbaterii domnul Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

"Standardele deschise SCORM si IMS, elaborate de institutii internationale independente, sunt recunoscute ca fiind cele mai avansate standarde pentru continut educational pe plan mondial. De asemenea, lectiile informatizate cuprinse in programa respecta programa scolara unica decisa de MEC si standardele de calitate pedagogica, stiintifica, informatica si ergonomica aplicate de comisiile de avizare a continutului educational ale MEC impreuna cu ISE (Institutul de Stiinte ale Educatiei)", declara doamna Irina Socol, director general al companiei SIVECO Romania SA.

Programul SEI este cel mai amplu proiect cu caracter informatic desfasurat in invatamantul preuniversitar din Romania, fapt atestat nu atat prin valoarea sa, cat prin complexitate si impact la nivel national.

Aceasta apreciere are la baza recunoasteri nationale si internationale ale programului SEI. Pot fi mentionate cateva momente de referinta: distinctia "Best Practice" obtinuta la Bruxelles in 2001 pentru cel mai bun proiect de eGovernment (in conditiile in care a fost singura nominalizare din Europa de Est), evaluari favorabile primite in urma participarilor la World Education Market Lisabona editiile 2002 si 2003, EDUCA Berlin 2003, World Summit for Information Society Geneva 2003.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *