Stiri si noutati

Slovacia a cunoscut o evolutie pozitiva dupa aderarea la UE

Slovacia a cunoscut o evolutie pozitiva dupa aderarea la Uniunea Europeana, apreciaza consilierul comercial al Slovaciei la Bucuresti, Milaslav Benacka.

Acest lucru s-a concretizat prin cresterea PIB cu cinci la suta, reducerea semnificativa a deficitului de cont curent, dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, atragerea investitiilor straine dar si cresterea exporturilor.

 "Aderarea la UE si adaptarea la noile conditii nu a fost usoara pentru Slovacia deoarece a fost nevoie de armonizare cu noua legislatie, dezvoltarea unor noi concepte si strategiile de dezvoltare, certificarea produselor de export", a declarat in exclusivitate pentru Rompres Milaslav Benaka.

Slovacia a reusit, astfel, sa atinga mai multe obiective, precum reducerea ratei somajului, reducerea taxelor (introducerea taxei de 19 la suta la impozitul pe venit ). Potrivit estimarilor, programul de reforma este realizat in proportie de 80 la suta.

Una dintre prioritatile Guvernului a fost, in opinia lui Benacka, sustinerea mediului antreprenorial. In acest sens au fost aprobate amendamente la codul muncii, reducerea taxelor fiscale, scaderea obstacolelor administrative la inceperea unui afaceri, supunerea declaratiilor la posta electronica, schimbari in inregistrarea proprietatilor, accesul la resursele financiare, dar si o evidenta stricta a falimentelor si restructurarilor.

"Sprijinirea si imbunatatirea mediului antreprenorial precum si crearea unui climat investitional corespunzator a jucat un rol important in politica ecomomica a Slovaciei. Cresterea economica sustinuta are nevoie nu numai de reducerea obstacolelor administrative dar si de o buna funtionare a sistemului public administrativ", a adaugat Benaka.

Unul din sectoarele care s-au dezvoltat a fost cel al IMM-urilor. Astfel, in 2004, 40 la suta din productia totala a tarii a fost reprezentata de sectorul IMM-urilor, iar 60 la suta din populatia activa lucreaza in acest sector de activitate. In acelasi timp, IMM-urile au contribuit cu 25 la suta la exporturi si 43 la suta din importuri.

"Aceast sector este foarte flexibil, pregatit pentru orice fel de cerere de pe piata, a precizat Benacka, adaugand ca rezultatele din acest sector determina marile companii sa fie mai productive si mai inovative", Progrese semnificative s-au inregistrat de asemenea in industria automobilelor si constructii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *